Dimarts, 17 de Setembre de 2024

Més d’una cinquantena d’estudiants de Reus planten cara a la nova reforma educativa

La darrera aposta del Ministre Wert promulga l’homologació als títols europeus, sota el programa EU2015

26 de Febrer de 2015, per Joan Marc Salvat
  • Concentració a la plaça del Mercadal contra la reforma Wert

    Joan Marc Salvat

  •  

Més d’una cinquantena d’alumnes, convocats pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, s’han citat aquest migdia a les portes de l’Ajuntament de Reus per rebutjar l’entrada en funcionament del projecte EU2015, conegut popularment com a 3+2, i que implica la reducció dels graus en tres anys i la necessitat d’un màster de dos anys més per “obtenir un títol competitiu”.

En paraules del membre del SEPC a Reus, Oriol Sales, “la proposta del ministre Wert i el govern del PP ens afecta com a estudiants i persones de les classes populars perquè si la reforma segueix endavant no podrem seguir una formació bàsica”. Sales fa referència al cost d’estudiar a la Universitat.

L’EU2015, i en concret el 3+2, és una volta més en el conegut Pla Bolonya d’homologació d’estudis a nivell europeu. Al detall, si Bolonya concentrava totes les llicenciatures en graus de 4 anys, Wert vol encaminar els estudis superiors en 3 anys de grau i 2 de màster. Una solució, subratlla Sales, que “ens obligarà a estudiar 2 anys de màster per tenir una formació especialitzada”. 

“La reforma és una imposició del govern destinada a l’elitització de les clsases més benestants i que la majoria d’estudiants no podrà seguir”, continua Sales.

Pedagogia per als preuniversitaris

La darrera reforma universitària no afecta als actuals estudiants de grau, però sí ho farà amb la majoria d’alumnes preuniversitaris, actualment a secundària. Per això, a més de la concentració, el SEPC ha informat els assistents i alumnes d’instituts sobre “com ens veurem perjudicats per aquesta reforma”. 

La vaga, amb normalitat, però amb algunes 'excepcions'

La Secretaria d'Universitats i Recerca ha indicat que el segon dia de vaga dels estudiants contra el 3 + 2 s'està desenvolupant amb normalitat "amb algunes excepcions" i registra un seguiment desigual a les facultats. A la Universitat de Barcelona la principal afectació s'ha produït a la facultat de Dret on s'han bloquejat els accessos i els estudiants no han pogut entrar i també els estudiants han secundat la vaga a les facultats d'Història i Filosofia, així com a l'Edifici Històric.

En el cas de la Universitat Autònoma de Barcelona, els centres afectats són els de Lletres, Polítiques i Dret, mentre que a la resta de facultats hi ha hagut normalitat. A l'entorn de la UAB s'han produït algunes incidències en els accessos per carretera des de dos quarts de vuit fins a les nou del matí quan els piquets han bloquejat els accessos al Campus de Bellaterra. També, més tard, a les onze del matí, la sortida 11 de la C-32 cap a Esplugues ha estat tallada durant uns deu minuts per una manifestació dels estudiants universitaris, segons ha indicat el Servei Català de Trànsit.

A la Universitat Politècnica de Catalunya la vaga s'ha desenvolupat amb normalitat a excepció de l'ETS d'Arquitectura de Barcelona, la facultat de Nàutica i l'escola Politècnica Superior de Vilanova i la Geltrú. L'activitat acadèmica de la Universitat Pompeu Fabra s'ha vist afectada només als campus de Poblenou i de la Ciutadella.

A la Universitat de Lleida també hi ha hagut normalitat en tots els campus, a excepció dels estudis de Filologia, mentre que a la Universitat de Girona el seguiment de la vaga ha estat més alta a les facultats de lletres, i a la resta de centres ha estat mínima.

L'assistència a les classes a la Universitat Rovira i Virgili a Tarragona ha estat desigual en funció del campus i dels estudis. Els més afectats han estat la Facultat d'Educació i Psicologia, i el Campus Sescelades.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital manifestació vaga plaça del mercadal

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges