L’Ajuntament de Mont-roig del Camp presentarà el documental 'Miami Platja, revivim el nostre passat', el proper 18 de març, coincidint amb l’inici de les festes de Sant Josep. El treball audiovisual, basat en entrevistes a veïns i veïnes vinculats al naixement i desenvolupament del nucli de Miami, té per objectiu recopilar la memòria històrica del municipi.
Al documental hi ha participat Paquita Gou, Daniel Georges, José Romanós, Mª Glòria Escoté, Antonio López, Alícia Martí i Núria Esquius. El seu testimoni ofereix un valuós relat dels orígens de Miami i la seva transformació al llarg del segle XX. Els seus records i vivències permeten comprendre els processos socials que s'hi han donat i visualitzar la consciència cívica en el pas de les generacions. La veu d’aquestes persones es complementa amb fotografies antigues de Miami que permeten conèixer-ne l’evolució.
Paquita Gou, a través de la seva carismàtica personalitat, relata els inicis de Miami i les dificultats que va patir, a causa de la manca de serveis. El seu marit va ser maitre de l’Hostal Miami, a més de fundador la Creu Roja. Daniel Georges va venir de França per treballar de cuiner gràcies a un anunci de la premsa d’aquell moment. José Romanós, també una de les primeres persones que van venir a viure-hi, explica com eren aquells terrenys (sense urbanitzar) i com de mica en mica tot es va anar desenvolupant. Ell va obrir-hi un negoci de souvenirs.
Mª Glòria Escoté explica que van arribar a Miami perquè es necessitava una secretària a l’oficina d’informació i venda dels terrenys. Antonio López, per la seva banda, parla dels primers records de Miami i com, gràcies a les obres que va realitzar un amic seu, va decidir insta?lar-s’hi. Alícia Martí també reviu aquells primers anys, amb dificultats i sense serveis. Finalment Núria Esquius, néta d’en Marcel.lí Esquius, aporta documents inèdits i un testimoni de gran valor.
Inicis de Miami Platja
Segons el relat dels testimonis tot va començar quan la firma propietària, de nom 'Villamar del Infante', va posar a la venda uns terrenys erms ubicats en aquesta zona. El senyor Marcel.lí Esquius, procedent de Barcelona (on ja havia impulsat un projecte urbanístic a Hospitalet de Llobregat) els va adquirir. Una de les seves grans aspiracions era crear un poble i va posar en marxa l’anomenat cens emfitèutic.
A poc a poc es van anar posant els noms dels carrers i barris i es va construir l’església. Una de les anècdotes que s’explica al documental és que la sra. Amalia Fleming i el cònsol britànic van venir fins a Miami Platja per inaugurar la plaça de Sir Alexander Fleming, l’inventor de la penici·lina.
Tal i com afirmen els entrevistats, els primers edificis es van començar a edificar als voltants de la nacional. En primer lloc es va dibuixar la Plaça de Tarragona com a centre neuràlgic, amb l’oficina d’informació i venda de parce?les situada en un dels extrems. Ben aviat van aparèixer altres edificis com la Guagua, el San Cristòbal, el Tropicana, etc.
Queda en el record de molts les imatges de l’antiga nacional 340, (avui Avinguda de Barcelona), amb un escàs trànsit de vehicles, les festes de l’antiga Plaça d’Espanya (avui Plaça de Tarragona) o l’antic Hostal Miami (actualment és un supermercat). Es tracta d’un treball de recerca finançat pel consistori mont-rogenc i dut a terme per l'empresa www.enricmarti.com recentment insta?lada a Miami.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics