Dissabte, 14 de Setembre de 2024

Reus registra un 40% més de llicències d'activitat el 2014

El nombre de desocupats se situa en 9.559, per sota del registrat fa tot just 4 anys

06 de Maig de 2015, per Enrique Canovaca
  • L'Espai Prioral és un dels darrers negocis que s'han obert a la ciutat

    Fabián Acidres

Reus es beneficia de la lleugera millora del context econòmic. Així ho demostra el fet que de 2013 a 2014 s'hagi incrementat en un 40% el nombre de llicències d'activitats per a l'obertura de negocis, segons dades facilitades pel regidor d'Ocupació i Promoció Econòmica, Marc Arza, qui ha detallat que durant els darrers anys el tancament d'empreses s'ha situat estable al voltant de la vuitantena. Si l'any 2012, la regidoria de Medi Ambient va registrar 264 expedients; el 2013, la xifra va augmentar lleugerament fins els 277. El darrer any, però, hi hagut un creixement absolut de 112 nous expedients, fins arribar als 385.

Per a Marc Arza, aquesta dada absoluta demostra que la ciutat es va reactivant econòmicament poc a poc. A més, el regidor assegura que aquelles empreses que ja funcionen i reclamen una llicència d'activitats, "ho fan en la majoria dels casos per tal d'obrir una nova línia de negoci, i per tant, creen ocupació". La previsió del govern és que aquest 2015 se superi la xifra de l'any passat, tenint en compte que durant el primer trimestre s'han registrat 105 nous epxedients.

Valoració de les dades d'atur

El regidor d'Ocupació i Promoció Econòmica ha donat aquestes dades en una roda de premsa convocada per valorar l'evolució de l'atur a Reus durant aquest mandat. El darrer mes d'abril es va tancar amb 9.559 persones apuntades a les llistes de desocupació, 297 menys que al març i per sota de les xifres de fa quatre anys, quan hi va haver el canvi de govern. Arza reconeix que tant en l'evolució negativa de la desocupació com en la positiva hi té molt més a veure el context econòmic que no pas les mesures municipals, malgrat que ha destacat la feina de Mas Carandell, els plans d'ocupació i la captació d'empreses a la zona del Tecnoparc.

La taxa d'atur a la ciutat ha baixat per sota del 20% i la majoria de contractes que se signen -9 de cada 10- són temporals. En aquest sentit, Arza ha subratllat que prefereix aquest tipus de contractes que tenir persones a l'atur, i posteriorment, ha matisat que "segurament, quan l'economia creixi més, els contractes indefinits també creixeran, per arribar a una situació ideal". El regidor preveu que durant els mesos d'estiu l'atur es pugui situar per sota de les 9.000 persones, especialment, amb les feines del sector serveis.

Arza també ha volgut recalcar que les xifres de l'atur no són un fidel reflex de l'activitat econòmica de la ciutat, ja que "entre un 30 i un 40% de les persones que hi treballen no són d'aquí". Aquesta xifra també es reprodueix a la inversa, així que si una empresa tanca a Valls pot afectar a treballadors que viuen a Reus. Per això, l'evolució de Reus està molt lligada al del Camp de Tarragona i Catalunya. En qualsevol cas, el regidor es mostra optimista amb la implantació del Centre Comercial La Fira, que pot donar feina a "entre 200 i 250 persones", la construcció del Ferrari Land o l'arribada de noves empreses tecnològiques.

El PSC, l'altra cara de la moneda

Ben distinta és la lectura que fan els socialistes de l'evolució de la desocupació al llarg d'aquest mandat. "Reus continua sent la ciutat de més de 50.000 habitants on s'han destruït més llocs de treball en 4 anys", ha assegurat l'alcaldable del PSC, Francesc Vallès, qui s'ha compromès a reduir l'atur en un 20% durant el proper mandat. Si no ho aconsegueix, plegarà, diu ell mateix.

Vallès considera que la realitat actual només és fruit d’un govern que ha estat de braços creuats durant tot el mandat. “Tenim les eines. Només és qüestió de creure-se-les, de treballar dur i de fer-les funcionar. Es tracta d’una qüestió de prioritats i, la nostra, serà que Reus deixi de ser a la cua de Catalunya pel que fa a la creació d’ocupació", ha conclòs el socialista.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges