Dissabte, 10 d'Agost de 2024

Un debat electoral per no perdre vots

Els candidats de Reus segueixen el guió marcat. Pellicer i Vallès mantenen diverses picabaralles dialèctiques sobre l'herència rebuda i la responsabilitat de govern

12 de Maig de 2015, per Enrique Canovaca
  • Els cinc candidats a l'alcaldia de Reus dels partits amb representació

    Enrique Canovaca

  • El debat s'ha gravat als estudis de Canal Reus TV

    Enrique Canovaca

Una ciutat neta, segura i ordenada, que ha solucionat l'endeutament i pot afrontar els nous reptes (CiU). Un canvi real que rellanci Reus, situada en un estat de mediocritat (PSC). Recuperar l'orgull de ser de Reus i pensar en el benestar de les persones (PP). Recuperar la credibilitat política, la transparència i el títol de segona ciutat de Catalunya (Ara Reus). I que l'Ajuntament vetlli pel bé comú i es deixi la política social de beneficiència (CUP). Són alguns dels primers missatges que els cinc alcadables han llançat a la ciutadania, en un torn d'un minut. De fet, els candidats s'han hagut d'adaptar a un temps mínim, que ha provocat més d'una intervenció dels presentadors, Jaume Vich (Canal Reus TV) i Marc Càmara (Cadena Ser).

El primer bloc electoral a debatre ha estat l'àmbit social. Després de ressaltar el nivell d'endeutament de l'Ajuntament i el pla de proveïdors de l'Estat, Sebastià Domènech ha tret pit pels 100.000 euros que Aigües de Reus va aprovar per subvencionar aquest servei als més desfavorits, sota la seva presidència. Per la seva banda, Jordi Cervera ha incidit en la crisi de valors i la pressió d'impostos durant aquest mandat, així com la necessitat de "no donar suvencions a canvi de vots". En el seu torn, Vidal ha aportat més reflexió i ha dit que davant el poc temps per parlar, convidava a la ciutadania a entrar a la seva pàgina web o pasar pel local de campanya per conèixer les seves propostes. Això sí, el cupaire aposta per menys pressió fiscal i treure els 2 anys d'empadronament com a requisit per accedir a ajuts.

Amb les intervencions de Carles Pellicer i Francesc Vallès s'ha produït la primera enganxada dialectica entre ambdós candidats. El primer defensava que l'atur ha baixat respecte a l'inici de mandat, "quan vam rebre una herència molt dolenta", i que el consistori ha recolzat les empreses, amb bonificacions i plans d'ocupació. Ben diferent era la visió del segon, qui ha ensenyat dades que asseguren que Reus és la ciutat de més de cinquanta mil habitants de Catlunya que ha creat menys ocupació al llarg d'aquests anys. A més, el socialista ha atacat Pellicer per la manca d'arribada d'empreses a la ciutat, un fet sobre el qual també ha insistit Jordi Cervera, qui ha dit que hi ha un dèficit entre arribada i marxa de negocis del 10%.

Ha vingut llavors un dels moments més tensos del debat, encara que tampoc gaire, cal dir. Pellicer ha recuperat el seu discurs de l'herència rebuda, unes paraules molt utilizades durant els seus tres primers anys de mandat, i ha subratllat que "porto quatre anys arreglant tot allò que vostès van destrossar". "Un alcalde ha d'assumir responsabilitats", li ha contestat Vallès, qui ha afirmat que en el primer trimestre de 2015 han tancat vint-i-cinc empreses a la ciutat. Davant aquesta picabaralla, s'ha produït un moment còmic: "Tinc ganes de marxar", deia David Vidal, davant el baix nivell de qualitat del debat.

A tot això, el candidat popular es despenjava amb la proposta de fer un pla d'ocupació per 600.000 euros, reduint càrrecs de confiança i eliminant dietes als regidors. "Vostè ha estat al govern, han pogut aplicar això i no ho han fet. No fem promeses que no es podran complir", li retreia l'alcaldable d'Ara Reus. "És la primera vegada que sóc cap de llista, ara sí que puc decidir", subratllava Domènech. "No es poden fer polítiques que criminalitzen la pobresa i que només serveixen per tapar forats", concloïa Vidal, que ara sí, parlava d'allò que realment tocava en aquest bloc.

Noves maneres de fer política?

El cas Innova no ha entrat en escena al debat fins aquest segon bloc de debat, dedicat a les noves maneres de fer política. Evidentment, Jordi Cervera ha recordat la querella criminal presentada per Ara Reus contra la gestió d'Innova, que s'està investigant als jutjats, i tan ell com el candidat de la CUP, David Vidal, li recordaven a Carles Pellicer que va mantenir Josep Prat en el seu càrrec i que va votar contra una moció que donava plens poders al secretari i l'interventor per controlar les societats municipals. Amb tot, l'alcaldable de CiU es defensava de les crítiques rebudes amb els mateixos atacs cap al PSC: "em sobta que parli de transparència i d'honestedat, quan estem solucionant els problemes que vostès van crear".

En aquesta ocasió, Francesc Vallès no entrava tant en el joc i reptava Pellicer a ensenyar la seva declaració de la renda per tal que tothom conegui el seu sou. "Crec que un alcalde i un regidor ha de tenir un sou digne, però que es conegui. A més, eliminarem les dietes", ha afirmat amb contundència el candidat socialista, qui també ha criticat al candidat de CiU per "no haver tingut temps en quatre anys de fer un nou reglament de participació. Podia haver deixat el Parlament per fer això".

"El nostre model es basa en la proximitat i sí, vam tardar una mica en fer una auditoria. Amb el Prat necessitàvem saber la situació i ara hem reduït les societats de 21 a 11", es justificava Pellicer. "Hem de fer un canvi perquè la ciutadania mani i el govern obeeixi. Fins que no es van posar les coses damunt de la taula, vostè no va reaccionar", li retreia David Vidal. "Innova ha estat un viatge complicat i hem acabat amb l'estructura d'hòlding", assegurava Pellicer. A tot això, el candidat d'Ara Reus recordava que Innova, ara amb un altre nom, continua tenint el mateix NIF, mentre que l'alcaldable del PP insistia en la necessitat de reinvertir en la ciutadania els beneficis de les empreses rendibles.

Finestreta única i ajudar als emprenedors

El tercer bloc del debat ha girat al voltant de l'economia. Els candidats han tornat a alguns temes tractats en l'àmbit social i han mostrat la seva unanimitat per crear una finestreta única i donar facilitats als emprenedors. Això sí, amb matisos. De fet, David Vidal considera que s'ha de formentar l'ocupació "estable i de qualitat", no com la que proposen moltes grans empreses que s'han instal·lat a la zona del Tecnoparc. Jordi Cervera, per la seva banda, posava l'accent en la creació d'un espai coworking per a joves i criticava l'eliminació de Shirota Functional Foods, mentre que Sebastià Domènech indicava que cal potenciar la marca Reus per crear ocupació i apostava per tancar el Tomb de Ravals els dissabtes.

"Creixerem pels emprenedors i autònoms, i per això els hem d'acompanyar". Eren paraules de Francesc Vallès, qui creu que la ciutat té una pressió fiscal insoportable i que Pellicer "ha estat molts anys combatent Metrovacesa i quan va arribar al govern va suspendre el contracte i després va arribar a un acord que costa 3 milions d'euros a les arques públiques, per fer un aparcament". L'alcaldable de CiU li ha contestat, de forma certament inesperada, qualificant el socialista "d'ignorant" per l'atzucat econòmic que el seu partit va deixar. I a tot això, Sebastià Domènech puntualizava, amb un to seriós que es convertia en còmic: "Tindrem amb compte que hi ha dos que parlen més".

La picabaralla entre socialistes i convergents ha continuat amb el projecte del baixador de Bellissens. Vallès ha tret un document oficial del govern estatal en què no s'especifica cap calendari per construir el baixador de Bellissens, davant la manca d'estudis de viabilitat. Per la seva banda, Pellicer li ha subratllat que el secretari d'infraestructures de l'Estat, Manuel Niño, s'ha compromès a finançar l'equipament, que compta amb l'aval de la Generalitat de Catalunya.

Propostes de salut

El darrer bloc del debat versava sobre la relació de Reus amb el territori. Aquí s'han exposat, bàsicament, mesures en matèria de salut per tal de millorar la influència de l'Hospital de Sant Joan, de Reus. El candidat de la CUP proposa que al consell d'administració hi hagi també professionals que donin la seva opinió i que es creiï un consell de salut amb usuaris i treballadors del centre. Per la seva banda, Pellicer llançava una idea ja assumida per altres formacions, com és la signatura d'un pacte de salut que aprovi un pla estratègic per a l'Hospital.

"Benvingut al pacte", li responia Vallès, qui subratllava que en tres anys i mig, Sagessa ha tingut tres dirctors generals. "Pactes, els que calguin", remarcava Jordi Cervera, qui també recordava que s'ha perdut la capitalitat sanitària, que hi ha moltrs contractes irregulars i que el crèdit del nou Hospital tindrà un sobrecost de 8 milions d'euros. "El director general, Josep Prat, va generar el monstre i nosaltres l'hem simplificat", es defensava el candidat de CiU. A tot això, l'alcaldable del PP fugia del cos a cos i mantenia la seva proposta de reinvertir els beneficis en augments de sou i uns millors serveis sanitaris.

Missatges directes

Una hora i quart més tard, els candidats han tancat el debat amb missatges curs, que demostren per on va i anirà la campanya. "Més enllà del vot de la ciutadania, demanem la consciència de canvi. Que qualsevol persona se senti responsable política", apuntava David Vidal (CUP). "Hem demostrat tenir capacitat de lideratge, amb el vot de ciutat per la LRSAL i som els únics que no depenem de Barcelona i Madrid", afirmava Jordi Cervera (Ara Reus). "Que tothom vagi a votar i apostem per una ciutat gestionada des de l'austeritat i l'eficàcia", insistia Sebastià Domènech (PP). "El canvi a Reus ha fracassat i la gent demana un canvi real. Som gent honesta per assumir responsabilitats", resumia Francesc Vallès (PSC). "Tenim el vaixell estabilitzat. Els reusencs han de decidir entre un govern fort i estable, com el d'ara, o per un ajuntament fragmentat", concloïa Carles Pellicer (CiU).

Així s'ha arribat al final d'un debat de nivell baix, amb els candidats sense voler posar la pota en qualsevol qüestió. Segurament ho han aconseguit, però a la vegada han teixit uns dicursos tòpics, sovint moments avorrits i repetitius. I, evidentment, la qüestió dels barris ha sortit a la llum: uns que el govern municipal els han oblidat, els altres que estan plens de brutícia i rates, i un tercer, assegurant que s'ha posat ordre i seguretat. Definitivament, l'electoralisme ja està en marxa.

 

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital crònica del debat electoral

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Jose  12 de Maig de 2015

aprendices de politicos

estos aprendices de politicos que prometen como siempre cosas que no se van ha cumplir nunca, es que no se dan cuenta de que ya estamos hartos de todas estas triquiñuelas, los socialistas que nos dejaron un desgobierno municipal, con un fuerte endeudamiento y una muy mala gestión, CIU que con los ultimos acontecimientos les han servido para ponerles la puntilla municipal, han desmontado un pacto municipal con el PP por orden de la casa central que son los que siempre nos mangonean en todo ( una cosa que estaba funcionando muy bien y que al margen de los partidos centrales se trabajaba para Reus, pero se lo han cargado. el PP que se ha quitado de encima a la mejor que tenian y que les hacia mucha sombra, al final y solamente para salir en la foto se la han quitado de encima.

j.m.valles  12 de Maig de 2015

mirar enrrere

Perqué sempre tenen que mirar enrrere si aquest ja no por modificarse i en canvi lo que ens importa es el futur el qual es pot millorar amb col.laboracio de tots

Reportatges