Dimarts, 02 de Març de 2021

Carles Pellicer és reelegit alcalde amb la incertesa de la governabilitat

Ciutadans i PP portaran l'acta de la sessió a la Junta Electoral i la subdelegació del govern espanyol davant les proclames sobiranistes

13 de Juny de 2015, per Enrique Canovaca
 • Carles Pellicer, en el moment de ser nomenat alcalde de Reus

  Fabián Acidres

 •  

 •  

 •  

 •  

 •  

 •  

 •  

 •  

 •  

 •  

 •  

 •  

 •  

 •  

 •  

 •  

 •  

 •  

 •  

 •  

 •  

 •  

 •  

Per imperatiu legal, amb la Constitució espanyola a la mà o deixant ben clar que aquest text no els representa i el volen transformar. Han estat les principals maneres utilitzades pels regidors de l'Ajuntament de Reus a l'hora de jurar el seu càrrec. Els més incisius han estat els sis de la CUP (David Vidal, Marta Llorens, Èdgar Fernàndez, Mariona Quadrada, Xavier Angelergues i Oriol Ciurana) que han dit no reconèixer el marc constitucional sorgit del 1978, "hereu de la dictadura", i han assegurat que treballaran per fer una transformació de la ciutat i del país. En la mateixa línia, els dos regidors d'ERC (Noemí Llauradó i Joan Guix) han aprofitat el micròfon per posar-se a disposició del Parlament de Catalunya i el procés sobiranista.

La resposta de la bancada de Ciutadans no s'ha fet esperar. El primer en intervenir, Juan Carlos Sánchez, ha indicat que portarà l'acta de la reunió a la Junta Electoral Central, en considerar que aquestes proclames no caben dins el ple de constitució, i part de la sala, l'ha escridassat. Joan Guix, en qualitat de president en funcions del ple, ha hagut de cridar a l'atenció. Acte seguit, Damián Morales, Guillem Figueras i Pepa Labrador han jurat el càrrec, els dos darrers, cridant amb fermesa a favor de la ciutat, Catalunya i Espanya. També en aquesta línia, els dos regidors del PP (Sebastià Domènech i Dolors Compte) s'han posicionat a favor de l'espanyolisme. Els populars enviaran l'acta la subdelegació del govern espanyol a Tarragona.

Un cop els dos blocs, a favor i en contra del procés sobiranista, han dit la seva -CiU i PSC han estat més respectuosos en la institucionalitat de jurar el càrrec-, s'ha procedit a la votació de l'alcalde. Com era d'esperar, Pellicer ha sortit investit amb els vots només dels seus set regidors i per ser la llista més votada. De fet, els set grups polítics han votat al seu candidat. Després de saludar a cadascun dels vint-i-set regidors, Pellicer ha agafat la presidència de la sessió per donar pas als discursos dels portaveus municipals i el d'ell mateix.

Pellicer: 'La manera de governar i de fer oposició ha de governar'

"Hem entès el missatge de la ciutadania. La manera de governar ha de canviar, però també la de fer oposició". Són paraules de Pellicer davant un escenari de governabilitat incerta. "Tindrem a punt tots els mecanisme de diàleg i mantenim obertes les portes d'aquells que es vulguin afegir al govern", insistia el nou batlle, qui subratllava que el seu govern mostrarà la pluralitat i que se centrarà, bàsicament, en la gestió de Reus. Això sí, ha recalcat que no defugirà del debat de qüestions nacionals o d'altres globals. Després de treure pit per l'actual situació econòmica del consistori, Pellicer ha descrit els quatre punts de diàleg que proposa, basats en la transparència i participació, l'economia i ocupació, el pacte de salut i l'emergència social.

Vidal: 'S'ha de començar a canviar la marca de la nostra ciutat'

El portaveu de la CUP, David Vidal, ha insistit en diverses ocasions que la transformació política de la ciutat "ha de venir del carrer" i que es fixa com a objectius principals treballar per "l'alliberament del nostre poble", més a partir de les eleccions del 27 de setembre, i millorar la percepció que es té de la marca de Reus. "És moment per esdevenir capital de la llum i la transparència", ha indicat el cupaire, qui ha ressaltat que "acceptariem no treure cap regidor d'aquí a quatre anys si s'aplica el nostre programa polític". Vidal ha estès la mà a la resta de grups polítics per tal de dialogar i arribar a acords i ha demanat responsabilitat a tots per aconseguir el canvi polític.

Sánchez: 'L'alcalde ha de ser de tots i no només dels que volen trencar la societat'

Després d'enumerar una sèrie de mesures per millorar la ciutat, com són l'eliminació de les despeses supèrflues, més ajudes socials, més seguretat ciutadana o "ser la veu de la il·lusió i la regneració democràtica", el portaveu de Ciutadans, Juan Carlos Sánchez ha expressat que l'alcalde de Reus "ha de ser de tots, no només dels que volen trencar la societat". Sánchez ha dit que ells no negociaran càrrecs o carteres, sinó idees i ha insistit que en democràcia "tot és discutible però respectant les normes de joc". "Tan normal és expressar-se en català com en castellà. Deixem-nos de sectarisme", ha continuat el candidat de Ciutadans, qui ha conclòs dient que Pellicer s'ha de guanyar la seva confiança "sent un alcalde moderat".

Vallès: 'Reus té alcalde però no un projecte de ciutat àmpliament compartit'

Un dels discursos més crítics amb la gestió política de Pellicer ha estat el del portaveu del PSC, Francesc Vallès. El primer missatge ha estat clar i meridià del que espera a partir d'ara per part seva: "li dono l'enhorabona -a Pellicer- pel nomenament, per una qüestió protocolària més que sentida". Per Vallès, l'alcalde "no ha sabut o no ha pogut" sumar cap suport durant aquestes setmanes i ara Reus tindrà un govern "dèbil", condicionat per majories alternatives. No obstant, Vallès ha dit que a partir d'ara "defugirem del tacticisme política perquè la gent ja n'està tipa" i ha recalcat que l'actual situació va de gestió política, no d'escollir un alcalde.

Llauradó: 'La governabilitat es pot aconseguir mitjançant un esforç'

"Lamentem que les dues forces més votades no hagin volgut un govern sobiranista". Ha estat la primera idea important del discurs de la portaveu d'ERC, Noemí Llauradó, qui ha dit que el seu grup farà una oposició "fiscalitzadora i constructiva". Amb la màxima transparència i els eixos de polítiques d'esquerres i progressistes, Llauradó creu que "la governabilitat es pot aconseguir mitjançant un esforç". "El sentit de la responsabilitat és un dels principis republicans", ha continuat la portaveu, qui ha insistit que Reus ha d'estar al costat del procés sobiranista per obtenir una "democràcia plena i lliure".

Domènech: 'Quatre anys de fer política en majúscules'

El portaveu del PP, Sebastià Domènech, ha iniciat el seu discrus descrivint les coincidències existents amb la resta de formacions del consistori pel que fa a la gestió política de la ciutat, per tot seguit, reblar que la diferència principal "radica" en el procés sobiranista. "Ens esperen quatre anys de política en majúscules. Haurem d'arribar a acords i defensarem els nostres punts bàsics, com són l'emprenedoria, el turisme, el comerç, la transparència, la sanitat o la seguretat", ha expressat DOmènech, qui creu que s'ha d'afrontar una segona reorganització de les empreses municipals. "Ens hi trobaran en el consens", ha conclòs el popular.

Ara Reus presentarà una moció per derogar les competències a la Junta de Govern Local

"Reus demana fets i no paraules. Demana més participació, transparència, col·laboració amb la justícia, pensar en la ciutat i la seva sanitat i crear ocupació". Són declaracions del portaveu d'Ara Reus, Jordi Cervera, qui ha anunciat que en el primer plenari del mandat presentarà una moció per tal d'evitar que es deleguin les competències a la Junta de Govern Local, és a dir, que l'alcalde no pugi decidir amb només set regidors. No obstant, Cervera ha dit que "es pot ser constructiu i fiscalitzar la ciutat" i ha recordat a l'alcalde Pellicer que durant el darrer mandat "mai ha reconegut la nostra tasca".

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics