Dimecres, 02 d'Octubre de 2024

La URV revisa l'oferta de màsters amb l'objectiu de duplicar el nombre d'alumnes en quatre anys

La institució vol suprimir els estudis amb menys demanda i canviar-los per propostes singulars que atreguin nous estudiants

04 de Juny de 2015, per ACN
  • El rector de la URV, Josep Anton Ferré, després del claustre d'aquest dijous

    ACN

La revisió de l'oferta de màsters es començarà a aplicar tímidament durant el proper curs, a l'espera que els diferents departaments facin les seves propostes concretes. Aquest curs, la URV ha ofert 49 màsters i els que han rebut més demanda són Nutrició i Metabolisme, Ensenyament de Llengües Estrangeres, Advocacia i Psicologia General Sanitària, que concentren el 25% de les preinscripcions i representen el 25% del total d'ingressos i el 23% de la matrícula total. Segons el nombre de sol·licituds rebudes, setze màsters n'han rebut menys de 20, vint-i-un entre 20 i 50, i quatre, més de 50.

L'alumnat ve preferentment de la demarcació de Tarragona (50%) i de la resta de l'Estat (26%), i els estudiants internacionals assoleixen un pes del 24%. Globalment, la matrícula registrada a 24 d'octubre de 2014 era de 1.057 estudiants, dels quals el 54% eren dones. Com a novetat d'aquest curs, tots ells van haver de fer efectiva una taxa de 30 euros per poder formalitzar la preinscripció i evitar que un elevat volum de preinscripcions no s'acabessin formalitzant. Els estudiants internacionals provenen sobretot de l'Amèrica Llatina, amb Colòmbia, Veneçuela i Mèxic al capdavant, de la resta de països de la Unió Europea i la Xina. Enguany, segons Ferré, la preinscripció en màsters va "millor" que l'anterior i ha insistit que caldrà esperar a finals de mes per veure si s'introdueixen canvis ja de cara al curs 2015-2016.

La reformulació de l'oferta ha estat un dels aspectes en què ha incidit aquest dijous el rector, Josep Anton Ferré, durant la presentació del seu informe en la sessió del Claustre Universitari. "Ens hem proposat revisar els màsters i aquells que tinguin poca demanda ,desactivar-los, perquè no té sentit que tinguem màsters per a tants pocs estudiants", ha exposat. Ferré ha subratllat també la bona posició que ocupa la universitat a nivell científic i la capacitat que ha tingut per captar alumnes estrangers -especialment doctorands-.

El rector de la Rovira i Virgili ha indicat que la reformulació integral dels graus, que també planteja repensar aquells estudis amb menys matriculats, s'acabarà de definir al novembre i, els primers canvis, no seran visibles ben bé fins d'aquí a dos cursos. "Si hem de créixer en estudiants, hem d'interessar a alumnes de més enllà de la nostra demarcació", ha subratllat.

Les taxes universitàries

D'altra banda, Ferré ha reivindicat un increment de l'aportació econòmica de la Generalitat per poder reduir l'import de les taxes universitàries. "Tenim la fàbrica apunt, però no produïm tot el què podríem perquè ens falta combustible, és a dir, recursos econòmics", ha resumit. El rector ha insistit que el copagament per part dels estudiants és positiu, però que caldria reduir les taxes, per exemple, per poder captar més estudiants de màster. Pel que fa al proper curs, Ferré ha indicat que el decret de preus es podria mantenir, amb la qual cosa el crèdit de grau oscil·laria entre els 25 i els 40 euros -amb un cost d'entre 1.500 i 2.000 euros de mitjana- i el de màster amb un preu de fins a 60 euros per crèdit.

El màxim responsable de la institució universitària ha reivindicat l'eficàcia i l'eficiència de la URV, malgrat limitacions com la taxa de reposició de personal. Ferré ha detallat que el cost d'un titulat per a la universitat s'eleva als 36.346 euros, mentre que el cost anual per estudiant és d'uns 7.471 euros, amb una temps mitjà de graduació de poc més de quatre anys. La despesa mitjana per a la universitat d'un estudiant de doctorat és de 6.164 euros, de 38.879 per cada tesi i de 51.939 euros per cada article publicat.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges