Aquest dilluns ha començat la instal·lació dels primers biòtops que integraran el parc situat davant la costa d'Altafulla, coincidint amb el Dia Mundial dels Oceans. El projecte, que està patrocinat per Repsol, pretén aprofitar l'èxit dels diversos esculls ecològics instal·lats des de l'any 2012 en diversos punts del litoral de la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre amb l'objectiu de proporcionar un refugi per a la fauna i la flora de la zona.
Els dos parcs que s'estan adequant de cara a aquest estiu a Altafulla i Torredembarra inclouen cinc biòtops cadascun i s'instal·len a uns 100 metres mar endins, dins la zona reservada al bany, en una extensió d'uns 200 metres quadrats i a uns cinc metres de profunditat. El parc de Torredembarra s'ubica en una zona de terra dur on no hi ha moviments de sorra pel camp de posidònia proper, que actua de barrera protectora, mentre que el d'Altafulla se situa en una zona arenosa, propera a una praderia d'algues.
Els biòtops artificials que composen els pars són grans peces d'obra i pedra de forma cònica, d'entre un metre i mig i dos metres d'alçada, per un i mig d'amplada. Els blocs pesen entre 1.500 i 2.500 quilos, motiu pel qual s'ha de recórrer a una grua per dipositar-los al fons marí. Estan fets d'un ciment de pH neutre i carbonat de calci que atrau la flora i la fauna marines tot formant un escull.
Fins ara, els biòtops s'utilitzaven com a base de les boies d'abalisament de les platges i això feia que els banyistes interessats en observar els peixos que colonitzen les peces ecològiques haguessin de nedar ben bé fins a la zona de pas de les embarcacions recreatives, amb el consegüent risc per a la seva seguretat, segons ha subratllat Miquel Rota.
Un estudi científic avaluarà l'eficàcia del sistema
Segons ha explicat Miquel Rota, l'impulsor i creador d'aquesta iniciativa, l'objectiu dels parcs de biòtops és atraure el major nombre de persones al mar, amb activitats aquàtiques i d'educació mediambiental, per exemple en forma de tallers per a escolars. Rota ha afegit que es pretén sensibilitzar i educar a favor de la conservació i la regeneració de la flora i la fauna marines.
Amb l'objectiu de validar el model d'abalisament ecològic de les platges i estendre'l a més punts de la costa, es durà a terme un estudi de seguiment biològic dels parcs, que avaluarà científicament la colonització de les espècies segons el tipus d'estructura de cada biòtop, i analitzarà els possibles beneficis i inconvenients del sistema. L'estudi contra de tres fases i serà presentat d'aquí a un any, el juny de 2016.
En paral·lel, des d'ara i fins l'octubre, s'organitzaran tallers mediambientals -amb mig miler de places disponibles- relacionats amb les boies ecològiques pera entitats, empreses i escoles, amb l'objectiu de difondre el sistema ecològic d'abalisament i fomentar la conscienciació i sensibilització sobre la importància de preservar el medi marí. Al Port de Torredembarra, a més, hi haurà una exposició visitable fins l'octubre amb el títol 'Boies ecològiques'.
Onze noves boies ecològiques d'abalisament arreu de la costa
Aquest dilluns al matí també s'ha presentat la instal·lació d'onze boies ecològiques més que s'instal·laran arreu de la demarcació: una a Torredembarra, tres a l'Ametlla de Mar, quatre a Salou i tres a Tarragona, que se sumen a les 46 boies ja existents a Torredembarra, Altafulla, l'Ametlla de Mar i Salou per fer l'abalisament de les seves platges. Això eleva fins a 67 els biòtops que romandran instal·lats al territori.
A diferència de les boies convencionals, que tenen com a base blocs rectangulars de formigó que es treuen i es posen cada temporada, les bases de les boies ecològiques són biòtops com els dels parcs. A més, incorporen un innovador sistema de boia intermèdia que no malmet el fons marí i que fa que siguin estructures permanents, ja que se n'aprofita gran part d'una temporada a l'altra.
Pel que fa al finançament del projecte, Repsol s'ha fet càrrec de tots els biòtops i de la seva instal·lació, mentre que els ajuntaments financen el seu manteniment. En aquest sentit, el director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona, Josep Francesc Font, ha destacat l'aposta per la preservació i la difusió dels actius mediambientals del territori.
Al seu torn, l'alcalde d'Altafulla en funcions, Fèlix Alonso, ha celebrat està recuperant allò que l'activitat humana ha malmès durant molts anys. "Fem una despesa que serà una inversió de futur i una aposta pel turisme de qualitat. No únicament estem rehabilitant i reconstruint un oasi marí, sinó que possibilitem que sigui visitable", ha destacat.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics