Dissabte, 09 de Novembre de 2024

Interpretar amb la tecnologia, una nova dimensió del teatre

El Centre de les Arts Gestuals i del Circ de Reus Giny oferirà el curs 'Teatre XBOX. Teatre amb les noves tecnologies' per a joves de 14 a 17 anys

20 de Juny de 2015, per Elisabet Soler
  • Imatge promocional del curs de teatre que ofereix el Giny

    Carles Pitarch

  • Carles Pitarch

Aquest taller pretén fer entrar els joves en el món del teatre a través de les noves tecnologies. “El fet que es digui ‘Teatre XBOX’ i s’utilitzi aquesta videoconsola té l’objectiu de relacionar els jocs interactius amb la interpretació per tal d’alimentar les ganes dels adolescents de fer teatre i involucrar-se en les arts escèniques”, afirma Carles Bigorra, actor i docent d’aquest curs.

Bigorra creu que aquesta franja d’edat està una mica descuidada en l’àmbit teatral i aquest curs innovador pot ajudar-los. “És una generació que porta les noves tecnologies per la mà, perquè han nascut amb això –afirma l’actor. En canvi, el teatre el veuen llunyà i crec que el fet que hi hagi un aparell que sigui com un joc fa que puguin connectar-hi més fàcilment”.

A més, Bigorra també opina que la interpretació té un vessant pedagògic molt positiu per als joves, ja que és una activitat que fa que els adolescents s’enfrontin a les seves pors i inseguretats, cosa que “els ajuda en el creixement personal”.

Combinar el teatre amb les arts audiovisuals

Els joves que assisteixin a aquest curs podran adquirir coneixements i gaudir tant de la part interpretativa com de la part audiovisual. Per una banda, l’actor Carles Bigorra serà l’encarregat d’ensenyar tècniques i jocs teatrals als alumnes. Per l’altra, Carles Pitarch, realitzador i docent del curs, mostrarà als alumnes la part audiovisual.

Els primers exercicis del taller consistiran en dinàmiques de grup on es treballaran aspectes purament teatrals, com la consciència corporal, la projecció vocal o la mirada. A continuació, se’ls plantejaran situacions que es puguin recrear amb noves tecnologies perquè entenguin la dinàmica i puguin prendre part tant de la part teatral com de l’audiovisual.

La XBOX, a través del seu sistema ‘kinect’, que detecta les persones en posar-se davant de la videoconsola, s’utilitzarà com a càmera infraroig per a captar i projectar les siluetes dels intèrprets i crear una escena teatral. “La XBOX té unes possibilitats que no té qualsevol càmera, ja que et permet interactuar o posar imatges tridimensionals darrera l’escena com a paisatge”, afirma Pitarch.

En aquesta línia, els adolescents podran jugar molt amb les possibilitats que ofereix la ‘kinect’, amb la interacció entre l’actor i la projecció, i amb el croma, que consisteix en actuar davant un fons en el que a través de les noves tecnologies pots recrear allò que vulguis tant en fotografia com en moviment. 

A nivell d’arts audiovisuals, Carles Pitarch serà l’encarregat de mostrar als adolescents el procés que es segueix per a fer la realització de les projeccions. “Els mostrarem les possibilitats que hi ha, ja sigui en directe o fent coses pregravades, i com es treballa tot això per tal que es faci realitat  -afirma el realitzador-. Podran veure el procés i quines eines s’utilitzen per dur-lo a terme”.

Fomentar l’autonomia i l’interès per les arts 

Tal i com expliquen dos dels docents del curs, Bigorra i Pitarch, l’últim exercici que realitzaran els assistents serà triar un petit projecte i desenvolupar-lo. Tot i que els professors els ajudaran, l’objectiu és que els alumnes agafin autonomia.

“No volem que els nois marxin del curs i no puguin fer res perquè tinguin una dependència nostra –afirma Bigorra.Volem que a casa experimentin, encara que sigui amb pocs recursos. Per exemple, que puguin posar un fondo amb un croma en un vídeo que hagin gravat amb el mòbil”. Ambdós professors coincideixen en què si no hi ha una continuïtat, el curs “no té sentit”.

Pitarch també afegeix que una part important del taller és que els nens puguin experimentar tant la part interpretativa com tecnològica, ja que després poden decidir quin vessant els agrada més per tal d’investigar i endinsar-s’hi.

Una activitat innovadora

Pitarch i Bigorra afirmen que no tenen constància que s’hagi realitzat un curs d’aquestes característiques a Catalunya. “Es podria dir que som pioners, almenys en aquestes edats”, exposa Pitarch. 

Els professors del taller expliquen que sí que s’han fet tallers relacionats amb noves tecnologies per adults. De fet, ells van tenir la idea de dur a terme aquesta activitat després d’assistir a un curs internacional de Kale Nio, un finlandès que a més d’haver estat mag i intèrpret és un “crack” en programes informàtics relacionats amb la projecció. “Vam decidir enfocar aquesta matèria d’una manera no tan tècnica, sinó més senzilla i divertida per dirigir-la cap als adolescents”, explica Bigorra. 

El curs de Kale Nio, l’espectacle teatral amb noves tecnologies que van estrenar Bigorra i Pitarch l’any passat –‘Montserrat’– i el fet que en Bigorra havia fet algunes intervencions en diferents instituts de Reus sobre el teatre, conformen el que Bigorra anomena “les llavors que han fet néixer aquest curs”.

Una nova dimensió teatral

Actualment les noves tecnologies són una part important dels espectacles teatrals. “L’etapa en què l’audiovisual només servia per decorar l’escenari ja ha passat –afirma Bigorra- ara està integrat escenogràficament, ajuda al contingut i és part de l’obra, ja que hi ha una interrelació amb l’intèrpret, cosa que ofereix moltes possibilitats”. L’actor afegeix que “les noves tecnologies donen la sensació que tot el que et puguis imaginar es pot fer”.

Per la seva banda, Pitarch assegura que les noves tecnologies aporten al món del teatre “modernitat i experimentació”. “Potser es busca un teatre més cinematogràfic i realista, més proper al que la gent està acostumada actualment, que és una pantalla”, explica el professional de les arts audiovisuals.

“Necessitem evolucionar i, per tant, si el que es porta ara són les noves tecnologies que menys que intentar ensenyar als joves, que són el futur, com funcionen aquestes eines i quines possibilitats tenen dins el món del teatre”, conclou Pitarch.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital teatre amb noves tecnologies

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics