Divendres, 26 de Juliol de 2024

Pellicer no té assegurats els catorze vots per aprovar la limitació als centres de culte

Només CiU i PP han votat a favor en la Comissió Informativa d'Urbanisme

10 de Juliol de 2015, per Enrique Canovaca
  • Carles Pellicer, durant el darrer ple municipal

    Enrique Canovaca

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, haurà de suar per poder aprovar la nova normativa urbanística que limita l'obertura dels centres de culte i la pròrrogra d'un any de la suspensió de les llicències per aquests espais religiosos. En la Comissió Informativa d'Urbanisme, d'aquest divendres, només CiU ha votat a favor de la proposta del govern, malgrat que el PP i Ciutadans han explicat a Reusdigital.cat que també donaran suport en el plenari del proper dilluns. Els tres grups sumen tretze vots, a un dels necessaris per poder donar el vistiplau a l'inici burocràtic d'aquesta modificació del Pla d'Ordenació Urbana Municipal (POUM). CUP, PSC, Ara Reus i ERC s'han abstingut a la comissió i, a hores d'ara, no asseguren un vot positiu.

El segon plenari del mandat serà una prova de foc per al minoritari govern de Carlles Pellicer. Una de les qüestions que portarà polèmica és la relacionada amb els centres de culte i que necessita tenir una majoria absoluta dels 27 regidors de Reus. El regidor d'Urbanisme, Marc Arza, ha assegurat aquest mateix divendres que esperava tenir el suport dels grups municipals per una proposta que inicia els tràmits i es pot modificar, però el cert és que en la comissió informativa, la proposta no ha passat el tall. Entre d'altres qüestions, perquè els grups no tenen clar quines són les implicacions legals de l'aprovació d'aquestes mesures. A la vegada, els partits no han conegut la proposta concreta i explicada amb anterioritat.

PP i Ciutadans s'han abstingut en la comissió a l'espera de conèixer en més profunditat les implicacions de la proposta del govern municipal, però amb posterioritat amb confirmat que votaran a favor en el plenari. "Creiem necessària que una regulació estableixi limitacions a l'obertura de nous centres religiosos. Ara mateix, la normativa permetria que una mesquita, una església i una sinagoga s'ubiquessin gairebé paret amb paret i això no ho veiem amb bons ulls", han explicat fonts de C'S a Reusdigital.cat. El partit d'Albert Rivera considera clau que hi hagi una nova normativa "tan aviat com sigui possible" i que hi hagi un "consens" amb tots els grups municipals.

Per la seva banda, la membre del PP a la comissió, Dolors Comptes, ha explicat que s'han abstingut perquè "no teníem clar si es prorrograva la suspensió en la llicència de centres de culte", però aclarit aquest punt, el sentit afirmatiu del vot està assegurat. No obstant, Pellicer haurà de buscar complicitats amb la resta de grups, que també s'han abstingut. L'únic que té un posicionament més o menys clar és la CUP, que en principi, aposta per mantenir-lo al plenari, segons ha confirmat aquest mitjà la regidora Marta Llorens.

Llorens no veu clar que a la vegada que s'inicia el tràmit d'una nova normativa urbanística s'imposi una suspensió de la llicència dels centres de culte i es digui que qualsevol espai religiós que compleixi els requisits inicials pot iniciar els tràmits. La regidora cupaire s'ha preguntat que passarà si es modifica la normativa durant el procés d'al·legacions i ha mostrat els seus dubtes sobre aquells processos iniciats "entre la vella i la nova" llei. Per tot plegat, des de la CUP ho veuen com una mesura d'alt contingut ideològic.

Els dubtes d'ERC, PSC i Ara Reus

Si vol aprovar la limitació als centres de culte, Pellicer haurà de convèncer, com a mínim, a algun grup municipal entre ERC, PSC i Ara Reus. Els dos darrers no ofereixen un posicionament clar, a l'espera de debatre-ho durant aquest cap de setmana i dilluns, mentre que la portaveu d'ERC, Noemí Llauradó, ha explicat en roda de premsa que "estem valorant abstenir-nos", però sense donar res per fet. Llauradó creu que ja s'hauria pogut avançar més en la nova normativa urbanística "per no haver arribat a l'extrem de prorrograr una suspensió que pot perjudicar a les entitats que vulguin exercir el seu dret a establir-se com a centre de culte". Esquerra critica, bàsicament, la "manca de celeritat" dels tràmits.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges