Dissabte, 17 d'Agost de 2024

El resum polític i social del 2023 a Reus

Els socialistes tornen a governar la ciutat després de dotze anys amb Pellicer

29 de Desembre de 2023, per Raúl Rodríguez
  • L'Ajuntament de Reus, ubicat a la plaça del Mercadal

    Ajuntament de Reus

L'any 2023 no hauria estat igual sense la celebració de les eleccions municipals. Després de tres legislatures de Carles Pellicer al capdavant de l'executiu reusenc, els socialistes, liderats per Sandra Guaita, han tornat a l'alcaldia i a gestionar diverses carteres, com ara, la de Promoció Econòmica, Coneixement i Innovació, el responsable de la qual és el comunicador Josep Baiges, número 2 a les llistes.

Guaita va conformar un "govern de canvi" amb el suport d'ERC i Ara Reus. En aquests moments, la coalició compta amb una majoria absoluta al Ple davant una oposició -Junts, VOX, PP i CUP- feble en nombre de regidors. Així, per primera vegada en la història de la democràcia, una dona és alcaldessa de Reus i la ultradreta ha irromput al consistori. Dues realitats que són conseqüència, potser, de la polarització política i social actual.

Fins al mes de maig, la precampanya i la campanya electorals van determinar un ritme mediàtic frenètic. Tothom havia de dir la seva i omplir de promeses els seus discursos per retenir els votants fidels i atraure els indecisos. El 28 de maig, finalment, la ciutadania va parlar i no va voler la continuïtat de Junts, sinó una nova etapa socialista a Reus, com a la major part del territori. Tot seguit, van arribar dies de "negociacions", assignacions de cadires i càrrecs, acords que van més enllà de l'àmbit municipal i l'Ajuntament al cap i a la fi. Així, tothom sembla que està content.

Segons l'alcaldessa, un govern "estable, eficaç i dialogant"

Tres partits a govern, quinze regidors al ple. Vuit socialistes, cinc independentistes i dos municipalistes. Més de la meitat són del mateix color i la primera notícia del mandat va ser que el Mercat del Carrilet no es mourà de lloc, el que defensava el PSC a l'oposició durant els darrers anys de govern de Junts, ERC i Ara Reus.

Han passat sis mesos des que es va formar govern i l'ara exregidor d'Empresa i Ocupació de l'Ajuntament de Reus, Carles Prats, va decidir plegar al setembre. El seu càrrec el va agafar ràpidament l'actual regidor d'ERC, Òscar Subirats, qui s'havia quedat fora del Ple després dels resultats que va obtenir el seu partit polític al maig. Durant aquest mandat, el tercer de VOX ha deixat la seva militància i actualment ocupa el seu lloc com a regidor no adscrit.

En l’àmbit de la Cambra de Comerç de Reus, el passat mes d’octubre es va produir el relleu en la presidència de l’ens. Després de quatre anys al seu capdavant, Jordi Just va cedir el seu càrrec a Mario Basora.

Què s'ha fet i què es farà?

Durant la primera meitat de l’any, abans de les eleccions, es van iniciar diverses obres, com les de la plaça del Víctor, el Centre Cívic Gregal i les del carril per a vianants i ciclistes fins a Blancafort i Aigüesverds.

L’acord entre l’Ajuntament i la Generalitat per a l’impuls de la regeneració urbana del barri del Carme, l’avenç en la creació de l’ens supramunicipal que gestionarà els serveis funeraris, FuneCamp, i l’aprovació del projecte tècnic de la futura Zona de Baixes Emissions són algunes de les fites clau dels darrers mesos del mandat de Pellicer.

Quant als mesos de govern socialista, entre altres actuacions, s'han impulsat plans de xoc de neteja de carrers i zones de jocs infantils, visites de proximitat als barris i campanyes de seguretat viària i ciutadana. També s'han engegat les obres del Mercat Central i de l'antiga Hispània (pàrquing municipal soterrani i habitatges de protecció oficial) i s'ha iniciat el procés de prova de la reordenació del trànsit al nucli antic, a més d'haver-se posat en marxa un servei d'atenció per al benestar emocional i mental.

El projecte de revitalització urbana i comercial de Reus Espais Vius continua actuant a l'entorn del tomb de ravals, el programa del Hub Foodtech & Nutrition segueix el calendari establert i el Tecnoparc ja té definits els eixos per esdevenir el primer districte tecnològic de la demarcació.

De cara al 2024, els ciutadans i ciutadanes de Reus viuran la pujada d'impostos aprovada aquest mes de desembre. A més, ara al gener, si no torna a haver-hi un ciberatac que retardi encara més la seva arribada, es veurà circular la Ganxeta, la bicicleta compartida de Reus, i el departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya començarà el trasllat d'usuaris de la residència de gent gran de Reus per encetar la seva rehabilitació.

El sud de Reus i l'Àrea Metropolitana de Tarragona

La zona de creixement de la capital del Baix Camp per als pròxims anys, a ulls de les institucions municipals i supramunicipals, és la meridional. L'objectiu és unir els barris del sud amb el centre de la ciutat a través de la reestructuració del carrer Astorga i la renovació urbana del barri del Carrilet i construir-hi una escola bressol municipal, una nova estació d'autobusos i l'estació de trens de Bellissens, a tocar del campus universitari.

Pel que fa a la visió de Reus més enllà de les fronteres municipals, l'Ajuntament és, des d'aquest 2023, un dels membres del grup impulsor de la futura Àrea Metropolitana de Tarragona, la qual aplega projectes com el Tramcamp.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges