Els productes d'alimentació i higiene, com pà, arròs, refrescos, llet, cafè o xampú, tenen un cost més elevat als supermercats de les destinacions turístiques catalanes, sobretot a les de la costa on, tot i que l'increment de preu es nota tot l'any, és més agosarat durant l'època d'estiu. Tal i com indiquen les observacions de l'equip de Research Data Science del supermercat online Ulabox, la diferència de preus pot oscil·lar entre un 5 i un 35%, fins i tot en relació a establiments de la mateixa cadena situats en altres indrets.
Els productes que tenen un preu més elevat en els supermercats de costa i que l'incrementen encara més durant l'estiu son tant els de primera necessitat com els estacionals, com per exemple els protectors solars. Per exemple, l'augment de preus dels productes alimentaris durant les vacances es pot observar en el cas de les patates fregides. Una bossa de 170 grams de marca reconeguda costa 2,10 euros en un establiment a Salou, mentre que el preu recomanat és d'1, 10 euros. El mateix passa amb els packs de 12 llaunes de cervesa de primera marca, que a El Vendrell, Salou i Begur tenen un preu de 5,95 euros, mentre que aquest és un 35% més baix en municipis que no són turístics.
El responsable de l'àrea comercial i desenvolupament de negoci d'Ulabox, David Campoy, explica que els establiments en zones turístiques "aprofiten per treure més rendiment durant els mesos en què el municipi rep població estacional amb una voluntat de despesa més elevada i un control menys estricte de la despesa, ja que estan de vacances”. Campoy afegeix que un altre element que provoca aquest encariment és "la concentració de supermercats, que sol ser baixa a les zones costaneres”.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics