Diumenge, 15 de Setembre de 2024

El Memorimage estrena un documental sobre la fotoperiodista Joana Biarnés

Per primer cop es programa una projecció el dimarts, un dia abans de l'estrena oficial. L'anunci del jurat, encara pendent

20 d'Octubre de 2015, per Enrique Canovaca
  • Joana Biarnés donarà el tret de sortida oficial al Memorimage

    Cedida

  • Fotograma del film 'Del Carro al Twitter'

    Cedida

  • Fotograma del film 'Els que es quedaren'

    Cedida

El Festival internacional de Cinema de Reus Memorimage programarà aquest 2015 un total de deu pel·lícules catalanes, estatals i internacionals, que giren al voltant de les imatges d'arxiu i de temàtiques diverses, com el nazisme, l'ecologia, el femenisme, el fotoperiodisme, la política, la immigració o els castells. Amb un pressupost de 60.000 euros, el mateix que l'any passat, el certamen comptarà amb quatre estrenes absolutes i celebrarà la seva desena edició amb un pastís especial del pastisser Francesc Torres, el dia de la inauguració, el dimecres 4 de novembre.

Aquest dia es projectarà, a les 9 del vespre, al Teatre Bartrina 'Joana Biarnés, una entre tots', un documental d'Òscar Moreno i Jordi Rovira que ressegueix l'apassionant història d'una de les primeres fotoperiodistes a l'Estat. Va ser pionera en el seu camp, superant els prejudicis d'una època com el Franquisme, i va estar en contacte amb grans figures culturals com The Beatles, Roman Polanski, Massiel, Clint Eastwood, Joan Manuel Serrat, la Duquesa d'Alba o Salvador Dalí. La projecció del film comptarà amb la presència dels directors i de la pròpia protagonista, amb 80 anys de vida.

Una de les apostes més originals del festival és 'Forbidden Films', que servirà per projectar, per primer cop, una producció, el dimarts 3 de novembre, a les 7 de la tarda, al Bartrina, tot just un dia abans de la inauguració. Durant la dictadura del Tercer Reich es van produir a Alemanya més de 1.200 pel·lícules i un centenar eren de propaganda nazi. Aquestes produccions estan pràcticament sota clau i són molt difícils de veure. És per això que Felix Moeller ha realitzat un documental, que en paraules del nou director artístic del Memorimage, Daniel Jariod, "permet reflexionar sobre l'ús de les imatges d'arxiu i debatre si cal prohibir-les o no".

També en la secció oficial del festival es projectaran els films 'Com canviar el món', que repassa la història de Greenpeace, des de la seva creació el 1971; 'El Gran Vuelo', de Carolina Astudillo i que fa una biografia de Clara Pueyo Jornet, militant del PSUC que va escapar de la presó de Les Corts Catalanes de Barcelona per la porta principal, i 'Després de la Boira', un impactant retrat de Siegfried Meir, un jueu que va escapar dels camps de concentració nazis als 9 anys, adoptat per un espanyol republicà, i va acabar triomfant al món de la música.

El director artístic, Daniel Jariod, ha volgut destacar el gran esforç audiovisual que realitza 'El Gran Vuelo', ja que "només hi ha unes poques imatges fotogràfiques de Clara Pueyo i tot el documental està construït a través d'altres dones que podrien ser ella. I encara i així tens la sensació que són ella".

Cloenda amb la presència del periodista Lluís Foix

El festival tancarà la seva desena edició amb la projecció de 'Del carro a Twitter', un retrat de l'evolució de la zona de la Vall del Corb des dels anys 50 i fins l'actualitat, a càrrec de Noemí Cuní Sans. La directora s'ha inspirat per fer el film en la novel·la 'La marinada sempre arriba', del periodista Lluís Foix, que hi serà present a Reus. La pel·lícula es projectarà el dissabte, 7 de novembre, a les 9 del vespre, al Bartrina.

Cuba, el far de l'Illa de Buda i els Xiquets de Tarragona, al MemoriReus

Una altra de les seccions rellevants és el MemoriReus, que enguany projectarà tres pel·lícules. La primera és una estrena internacional, a càrrec de la cubana Vanessa Batista, afincada a Barcelona. 'Els que es quedaren' és un retrat dels immigrants catalans que van marxar cap a la illa del Carib i reflexiona sobre la identitat i els arrels. Batista ho fa a través de la seva pròpia historia i la de Francisco Carulla, que el 1927 va fer la seva única visita a Catalunya filmant amb una càmera de 16 milímetres.

La segona producció d'aquesta secció és 'La Filla del Farer', de Mario Pons, un film de 22 minuts que descobreix un extens arxiu familiar amb imatges del desaparegut ofici de torrer de fars. L'avi del director, Alfredo Cabezas martos, va ser el faroner del far de l'Illa de Buda al Delta de l'Ebre. I la tercera, un documental de Carles Pitarch i Maria Roig sobre els Xiquets de Tarragona.

Sessió especial dedicada al programa 'Cronos', del 33

Coincidint amb el desè aniversari del programa 'Cronos', del canal 33, el Memorimage ha programat una sessió especial en què projectarà 'La volta al món de la senyoreta Stinnes', el divendres 6 de novembre, a les 9 de la nit, al Teatre Bartrina. El film, dirigit per Erica von Moeller, explica la història de la jove alemanya Clärenore Stinnes, qui el 1927 va iniciar un viatge boig per atravessar el món amb un bord d'un cotxe.

Algunes de les pel·lícules de la secció oficial també es projectaran en el MemoriJove, dirigit als estudiants d'instituts de la ciutat, mentre que pels més petits està previst passar 'El Modern de SHerlock Holmes', el dissabte, 7 de novembre, a les 5 de la tarda, al Bartrina. Per últim, el festival ha programat un taller per aptrendre a fer un documental, que es farà el mateix dissabte, de 9 del matí a 2 del migdia al Centre de la Imatge de Mas Iglésias. En aquest enllaç, podeu consultar tots els horaris de les projeccions.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital memorimage 2015
reusdigital.cat Reus Diari Digital memorimage 2015

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges