La fotògrafa reusenca Anna López Figueras exposa el seu treball ‘Primavera turca. Un zoom a la plaça Taksim’ a l'Ateneu Llibertari de Reus, on hi mostra un recull d'imatges captades durant la primavera de 2013, en una estada a Istambul. "L’any anterior havia guanyat el segon premi del Fotoconcurs del Carnet Jove, que donava com a premi un viatge a Turquia", recorda. L'atzar, doncs, va voler que López Figueras fos "al lloc adequat en el moment precís" per poder ser testimoni directe dels fets de la plaça Taksim. "Va ser després de viure l'experiència quan vaig entendre que ho havia de convertir en un reportatge", apunta.
Una gran experiència personal
"Els manifestants havien acampat per tota la plaça i amb una organització brutal. Es duien a terme assemblees, meetings, conferències, tallers, concerts i múltiples activitats", assenyala la fotògrafa. De tots aquells fets històrics, López destaca la cooperació entre la ciutadania. "Joves, gent gran, turcs i kurds, empresaris i treballadors, tothom posava el seu granet de sorra i donava un cop de mà per la causa", subratlla.
Poc després de la seva arribada, però, tot va canviar. "Ens vam adonar que alguna cosa no anava bé quan vam veure columnes de fum provinents de la plaça de Taksim", diu. Malgrat les recomanacions d'altres periodistes, tot plegat va despertar l'interès de López Figueras. "Com més ens aconsellaven de no accedir-hi, més se’m despertava dins meu el sentiment aventurer i fotoperiodista", declara. Finalment, la reusenca va haver de continuar el seu viatge, rumb a Capadòcia.
Malgrat el pas del temps, López creu que "actualment Turquia està en una situació força complicada, i els turcs estan molt irritats". La fotògrafa es mostra, a més, molt crítica amb les polítiques d'Erdogan. "La duresa de la repressió contra les manifestacions va desencadenar les protestes contra la corrupció del seu govern", explica. La jove lamenta que malgrat tot, el líder del país hagi estat reelegit. "Sorprenentment torna a tenir la majoria absoluta", diu, el que provoca que en certa mesura, el treball hagi recuperat vigència i que per aquest motiu els membres de l'Ateneu l'hagin contactada per exposar-hi.
Propers treballs
L'Ateneu, no obstant això, no és el primer espai on López Figueras presenta l'exposició. "L’he duta al Casal Despertaferro, a diferents centres cívics de la ciutat i a la Biblioteca Xavier Amorós", detalla. Més endavant podrà veure's al Casal de dones de la plaça de la Patacada. "Serà de cara a l'any vinent, i estic encantada", agraeix. López Figueras compaginarà les presentacions de la seva obra amb el treball de final de grau dels seus estudis de Comunicació audiovisual.
En aquest sentit, i tot mirant d'obrir-se camí a la fotografia, López Figueras celebra que "des de la ciutat es facin polítiques culturals que promoguin la creació dels joves artistes", tot i que apunta que han de ser "els propis artistes i tots els joves els qui s'han de moure per donar a conèixer la seva feina". López Figueras no pensa parar quieta. "M’agrada tocar diferents camps i no estancar-me en cap estil concret, sóc molt eclèctica", conclou.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics