Òscar Peris ha pres possessió aquest dimecres del càrrec de delegat del Govern a Tarragona. En un acte solemne celebrat a la URV, el nou delegat ha rebut el relleu de mans de Joaquim Nin, actual secretari general de la Presidència. En el seu discurs, Peris ha ofert diàleg als diferents agents del Camp de Tarragona i s’ha compromès a ser “una corretja de transmissió entre el territori i el Govern”. El delegat veu “imprescindible” que Catalunya assoleixi estructures d’estat perquè el territori pugui fer front a una realitat marcada per una “fractura social”, l’atur, la vulneració del dret a l’habitatge, la pobresa infantil, les mancances en infraestructures o les dificultats de sectors com la indústria o l’agricultura.
Utilitzant un símil casteller, el nou delegat s’ha compromès a “suar la camisa i a empènyer, com el que més, per aconseguir tot allò que ens proposem com a territori i com a país”. Peris ha explicitat la seva voluntat d’escoltar a tothom a partir dels principis d’honestedat, esforç i coratge. El delegat ha apostat per “donar solucions noves a problemes vells i nous”, i a preservar els serveis públics. Així, ha admès que el col·lectiu de la funció pública “no sempre ha estat ben tractat i aquests darrers anys ha fet molts sacrificis i renúncies”.
Òscar Peris ha justificat que l’assoliment d’estructures d’estat “no es fa per caprici, sinó pel convenciment que és imprescindible per tenir les eines necessàries per poder transformar una realitat dura i amb molta gent que pateix”. El representant de l’executiu català al territori ha esmentat problemàtiques com ara la xacra de la violència de gènere, la destrucció de llocs de treball, les dificultats de la pagesia, famílies sense feina i sense llar o infants que depenen del menjador escolar.
Però per damunt de tot, ha advertit que el principal problema és la “fractura social” i la desestructuració, “entre els qui se’n surten i els qui queden enrere”. En aquest sentit, ha fixat l’ocupació com una de les primeres prioritats. “Volem anar més lluny i no deixar ningú al marge”, ha expressat.
Òscar Peris ha reivindicat que el Camp de Tarragona és la segona àrea metropolitana de Catalunya i ha subratllat gaudeix d’una “posició privilegiada” a la Mediterrània “que ens hauria de connectar amb els grans centres europeus”. En aquest sentit, ha lamentat la “lentitud exasperant” o la paralització d’infraestructures bàsiques, i el sobrepreu de l’energia, “que dificulta la competitivitat i, a la llarga, la supervivència, del teixit industrial”.
A més, Peris ha posat en valor els principals actius del territori, entre els quals ha esmentat una universitat “referent”; el sector industrial i energètic, amb la petroquímica i el Port com a principals motors; un turisme de qualitat i amb segell propi; el teixit empresarial, educatiu, associatiu i cultural, o el sector agrari, “que segueix generant activitat i protegint el territori malgrat les dificultats”.
Joaquim Nin reivindica la 'riquesa' del territori
Per la seva banda, el delegat sortint, Joaquim Nin, s’ha mostrat agraït per cinc anys “decisius” en els quals ha viscut, ha dit, “els temps més difícils i més complexos, però alhora més apassionants”. Nin ha explicitat el seu agraïment a tothom i ha posat en valor actituds com la força i la proximitat. L’actual secretari general de la Presidència ha reivindicat que el Camp de Tarragona és un territori “ric per si mateix” i ha defugit que se’l compari amb altres. “Té tant de talent acumulat, tantes possibilitats i oportunitats de futur que hem d’enxarxar-les per fer que el Camp tingui un paper rellevant en el país que construïm”, ha subratllat. Nin ha rebut un sentit aplaudiment per part de tot l’auditori aplegat aquest dimecres a l’Aula Magna de la URV.
Junqueras recepta projectes 'sòlids i ferms' per superar els reptes del territori
L’acte de presa possessió ha estat presidit pel vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i ha comptat amb l’assistència del secretari general de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, Josep M. Jové. En la seva intervenció, Oriol Junqueras ha cridat a superar els reptes del territori i del conjunt del país amb “projectes sòlids i ferms, vinculats a aquells aspectes de l’economia que són més internacionalitzables, que ens permeten una millor connexió amb el món, que són més sòlids i generen més llocs de treball”. En aquest sentit, el vicepresident ha esmentat sectors com la indústria, el turisme o el primer sector, així com la universitat.
“Tingueu la ferma confiança que el Govern hi abocarà tots els seus esforços i que un dels mecanismes més evidents per fer-ho palès serà a través de la delegació del Govern”, ha afegit. Junqueras ha afirmat també que l’economia catalana presenta indicadors positius i fortaleses, especialment vinculades a l’exportació, la inversió estrangera i el turisme. Tot i això, ha admès que les dades d’atur continuen sent “insuportables” i que les dades d’ocupació encara són “excessivament baixes i no ens les podem permetre”.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics