L’avinguda de Carles Buigas de Salou necessita “invertir la tendència actual” per evitar entrar “en un procés de degradació més acusat”, segons la diagnosi feta per tècnics de la URV i UPC, que plantegen una “reconversió profunda” per crear un referent de canvi i un àmbit de marca que millori la zona en tots els sentits. Més d’un centenar de veïns, comerciants i hotelers, estudiaran l'informe en les taules de treball mitjançant les quals s’acabarà decidint el futur de l’avinguda. Segons l’alcalde de Salou, Pere Granados, l’avinguda de Carles Buigas “concentra la majoria de l’activitat turística i de l’oci nocturn però també està afectada per una alta estacionalitat i un alt contrast de població entre l’estiu i l’hivern”. Per canviar la dinàmica, s’han proposat fins a 20 actuacions per millorar les condicions urbanes, els serveis i la imatge de la zona.
Entre les observacions de l’estudi, es contempla que la ubicació els hotels està gairebé concentrada en la zona (acull el 42,31% dels establiments turístics), que la seva activitat es concentra al voltant de juliol i agost i que els serveis urbans estan localitzats al carrer de Barcelona. Per tot plegat, els tècnics consideren que “ha polaritzat el municipi en dos àmbits clarament diferenciats” i ha deixat “l’àrea al voltant de Carles Buigas buida d’equipaments públics”, dificultant que s’hi instal·li població estable.
De fet, a la zona només hi viuen de manera permanent 1.994 persones, és a dir, un 7% de la població, segons dades d’empadronament. En canvi, en època estival, habiten a la zona entre 12.000 i 16.000 persones. El sector turístic també està centrat a la zona: es concentren el 68,4% de bars i pubs i el 8,3% de botigues de souvenirs.
El procés participatiu es durà a terme a través de taules sectorials de debat, on “es plantejaran les debilitats, les fortaleses i les oportunitats que es poden dissenyar i materialitzar de cara a ordenar, renovar i regenerar aquest espai", des del punt de vista urbanístic, turístic, comercial i residencial.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics