El regidor de Medi Ambient i Ocupació, Daniel Rubio, ha explicat que més enllà de les accions que es realitzen per intervenir de les situacions d'emergència social, l'Ajuntament de Reus també té com a objectiu “sensibilitzar el conjunt de la població sobre la conveniència d'efectuar un ús eficient de l'energia, cosa que pot afavorir la ciutadania tant des d'un punt de vista de la millora de l'entorn com de l'estalvi econòmic”. En aquest sentit el pressupost que enguany destinarà l’Ajuntament de Reus a fer front a la pobresa energètica és de 180.000 euros, als quals cal sumar 100.000 euros més de la Divisió d’Aigües de Reus Serveis Municipals. En total, 280.000 euros.
Per la seva part, la regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus, Montserrat Vilella, ha recordat que l'Ajuntament va destinar 110.000 euros a subvencions per contribuir a evitar la pobresa energètica de 775 famílies de la ciutat durant el l'any 2015. Aquestes subvencions s’han adreçat a les famílies que es troben en situació de necessitat socioeconòmica per atendre les despeses de subministraments d’energia elèctrica i de gas i, ha afegit Vilella, “consisteixen en el pagament de l’import total de les factures dels mesos de desembre de 2014 al març de 2015 i ajudes d'emergència”. L'any 2015, l'Ajuntament de Reus també va donar 1.267 ajudes d'aigua per un import d'uns 179.000 euros.
Auditoria energètica
Unes 25 famílies que reben subvenció de l'Ajuntament de Reus per pal·liar la pobresa energètica s'han acollit a l'auditoria energètica impulsada per les regidories de Benestar Social i Medi Ambient i Ocupació amb l'objectiu d'analitzar la situació actual de l'habitatge i planificar accions per millorar l’eficiència energètica. Els ajuntaments de Tarragona i Reus i el Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Tarragona (CETIT) van signar l'octubre del 2015 un conveni de col·laboració per a la realització d'aquestes auditories energètiques en habitatges de persones en situació de vulnerabilitat econòmica.
A Reus, durant els darrers mesos de l'any 2015 i els primers mesos de l'any 2016, enginyers del CETIT i tècnics de Medi Ambient de l'Ajuntament de Reus, acompanyats per una integradora social, han realitzat visites als 25 habitatges preseleccionats, segons els criteris tècnics i socials establerts pels grups de treball de la Taula de Pobresa Energètica de Tarragona i Reus, per tal de realitzar auditories bàsiques. En aquestes auditories s'ha detectat l’ús que les persones usuàries fan de l’energia i l’estat dels seus habitatges i els tècnics proposen mesures d’estalvi energètic i millora de l’eficiència energètica.
Posteriorment, s'han executat les mesures proposades com ara formació per a canvis d’hàbits i ús, millores en tancaments i aïllaments i canvi de lluminàries. Paral·lelament a aquestes auditories, les regidories de Benestar Social i Medi Ambient i Ocupació estan duent a terme una sèrie de tallers d'eficiència energètica amb l'objectiu d'informar a la ciutadania en general sobre aquest tema.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics