Dimarts, 19 de Novembre de 2024

Les nuclears d'Ascó i Vandellòs investiguen si els components adquirits a Areva són defectuosos

La multinacional francesa treballa, actualment, en la instal·lació dels nous sistemes de venteig filtrat a les plantes atòmiques catalanes

09 de Maig de 2016, per ACN
  • La central nuclear d'Ascó amb el grup d'emergències fent maniobres al peu de la torre de refrigeració

    Cedida

L'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV), societat que explota les tres plantes atòmiques catalanes, investiga si algun dels components instal·lats adquirits a Areva es troba dins de la llista de 400 elements que ha reconegut haver fabricat la multinacional francesa falsificant els protocols de control de qualitat dels materials. Fonts de l'empresa han reconegut a l'ACN que el fabricant francès, un dels més importants del sector en l'àmbit internacional, es troba entre els seus proveïdors habituals. De fet, en aquests moments, Areva està instal·lant a les nuclears d'Ascó i Vandellòs II un nou sistema de venteig filtrat, una de les mesures addicionals previstes en el pla de seguretat arran l'accident de Fukushima, al Japó. En aquest sentit, Greenpeace ha preguntat al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) si alguna de les centrals de l'Estat podria tenir alguns d'aquests components instal·lats. Els ecologistes recorden que Areva també va reemplaçar els generadors de vapor de les plantes d'Ascó i Almaraz (Extremadura).

"Ho estem mirant. Les plantes estan funcionant amb normalitat", han assegurat fonts d'ANAV, al mateix temps que reconeixen que Areva "ha treballat i està treballant" a les seves instal·lacions d'Ascó i Vandellòs II. Actualment, són els encarregats de proporcionar i instal·lar el nou sistema de venteig filtrat, una de les mesures de millora de la seguretat de les instal·lacions incloses dins l'anomenat Pla Fukushima, aprovat arran del desastre del Japó. De moment, la societat que explota els complexos atòmics de la Ribera d'Ebre i el Baix Camp assegura desconèixer si algun dels components que Areva ha instal·lat es troben dins de la llista de possibles defectuosos. Més enllà d'això, apunten que la pròpia ANAV disposa dels seus propis protocols de revisió del control de qualitat, al marge dels propis del fabricant.

La possibilitat, però, que alguns dels 400 elements que la multinacional ha reconegut haver fabricat falsificant els protocols de control de qualitat dels materials, hagi pogut arribar i ser instal·lat en alguna de les nuclears catalanes o de l'Estat ja ha posat en alerta entitats com Greenpeace. L'organització ecologista ha tramès una carta al CSN requerint-li, de forma "pública" i "urgent", informació en aquest sentit: volen tamb é que aporti una llista de tots els components procedents d'aquesta multinacional instal·lats a l'Estat espanyol. Recorden que va ser la mateixa Areva l'encarregada de reemplaçar els generadors de vapor de les plantes d'Ascó i Almaraz, uns elements que podrien no complir els estàndards de qualitat, subratllen, d'acord amb les revelacions recents de les irregularitats i deficiències en el procés de fabricació. Malgrat tot, Greenpece admet que encara no queda clar si aquestes instal·lacions han rebut, finalment, alguns dels elements defectuosos. En aquest sentit, confien que a finals d'aquest maig, un cop el regulador francès rebi tota la informació de mans de la multinacional, es puguin disposar de dades més concretes.

L'escàndol pel cas Areva va esclatar el passat 26 d'abril, quan la multinacional va informar l'autoritat de seguretat nuclear francesa (ASN), que després d'analitzar els registre de producció de la seva filial Le Creusot Forja, s'havien identificat 400 irregularitats en el mateix nombre de components produïts des de 1965. L'origen van ser les fissures i defectes estructurals en detectats a finals de 2015 durant la construcció del reactor de la central nuclear de Flamanville, al nord de França. Segons han remarcat els ecologistes, les irregularitats inclouen des d'inconsistències, modificacions o omissions en els arxius de producció, en relació amb els paràmetres de fabricació o resultats de les proves. La mateixa Areva, recorda, va confirmar que aquests registres van ser falsificats i que dels 400 components alterats, 50 havien estat instal·lats en nuclears franceses. Encara es desconeix, però, on van anar a parar els 350 restants.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics