Diumenge, 03 de Novembre de 2024

Cinc barraques de pedra seca de Mont-roig del Camp, declarades Bé Cultural d’Interès Nacional

Es tracta dels primers d’aquests elements d’arquitectura popular que reben aquesta protecció a nivell de tot Catalunya

29 de Maig de 2016, per Isabel Martínez
  • Barraca dels Lliris de Mont-roig del Camp

    Cedida

  • Cedida

  • Cedida

Tot i que les barraques de pedra seca són un exemple d’arquitectura popular prou arrelat als camps de la Mediterrània i, per tant, de Catalunya, les primeres que s’han declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) es troben a Mont-roig del Camp, el municipi del Baix Camp amb un major nombre d’aquests elements. D’aquesta forma, l’acord de Govern del passat 19 d’abril protegeix en base al seu “interès etnològic” a 5 dels 135 exemples identificats a aquest municipi i confirma l’àmplia tasca duta a terme al llarg de més d’una dècada pels integrants del Centre Miró-Grup Barracaire d’aquesta localitat.

I és que en aquest període de temps, els membres del Centre -en complicitat amb un mestre marger del Gepec i el Grup Drac Verd de Sitges- han desenvolupat un intens treball de documentació, rehabilitació, divulgació a través d’una ruta turística, i, en últim terme, protecció d’acord amb el consistori mont-rogenc. De fet, l’ajuntament aleshores presidit per Miquel Anguera va donar el primer pas per l’actual inclusió com a BCIN d’aquests elements en incloure’ls al POUM el 2007 i, posteriorment, declarar-los Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).

A partir d’una ponència presentada per un tècnic del Departament de Cultura al Congrés de Preses (Garrotxa) el 2013,va encentar-se l’expedient que ha culminat amb l’obtenció de la protecció com a BCIN , la primera arreu de Catalunya.

Malgrat aquest conjunt d’accions, Esther Bargalló, membre del Centre Miró-Grup Barracaire i vicepresidenta de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional, calcula que entre “un 10% o un 20%” d’aquestes mostres d’arquitectura popular poden haver desaparegut al terme “ a causa de l’abandonament de finques” i la intensa construcció d’un municipi integrat per 21 urbanitzacions.

De les 5 declarades BCIN, Bargalló comenta que la Barraca del Jaume de la Cota és coneguda com “La Catedral”, terme amb què l’escriptor Josep Gironès va batejar-la. De fet, la monumentalitat d’aquesta barraca la converteix per alguns estudiosos en la millor de les comarques de Tarragona.

Pel que fa a la resta de barraques declarades també BCIN a Mont-roig (Barraca dels Lliris, Barraca dels Comuns del Pellicer, Barraca en Espiral i Barraca del Miquel Terna), Bargalló explica que la seva tipologia és "molt diversa".

Actualment, els impulsors col·laboren en el projecte de l’anomenada wikipedra que ha catalogat més de 13.000 barraques arreu de Catalunya i col·laboraran en la proposta de candidatura com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat que han sol·licitat per   aquests elements Grècia i Xipre.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital barraca de pedra seca
reusdigital.cat Reus Diari Digital barraca de pedra seca

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics