Dissabte, 16 de Novembre de 2024

Deu anys després, l'estació de l'AVE a Tarragona no té pla director ni una bona accessibilitat

L’alcalde de la Secuita explica en una jornada a la Cambra de Tarragona que es planteja fer un pàrquing a la zona de preu reduït

28 d'Octubre de 2016, per ACN
  • Passatgers a l'Estació de l'AVE del Camp de Tarragona

    ACN

Deu anys després que l'AVE hagi arribat a Tarragona –al desembre farà l'aniversari-, no s'han resolt qüestions com l'accessibilitat per carretera, l'aparcament, l'adequació del transport públic o el desenvolupament del Pla Director de l'estació. Són algunes de les qüestions que la Cambra de Tarragona ha abordat en una jornada amb la participació dels alcaldes de Perafort i la Secuita. Pel que fa als aparcaments, l'Ajuntament de la Secuita s'està plantejant "seriosament", segons l'alcalde, fer un aparcament a l'esplanada que tingui un preu reduït per usuaris de l'estació. Segons un estudi de la Cambra de Tarragona, l'estació del Camp té una mitjana de 2.000 passatgers al dia i una mitjana de 750.000 passatgers a l'any. El 2015, hi ha hagut 840.000 passatgers.

El president de la Cambra, Andreu Suriol, ha valorat que la ubicació de l'estació d'AVE va ser una "gens encertada decisió" per part de l'administració corresponent i que fa que Tarragona sigui "l'única capital de província catalana on no arriba l'AVE" i ha afirmat que el territori no va saber jugar les seves cartes quan va ser el moment. Amb tot, Suriol ha lamentat que "quan parlem de l'AVE, sembla que estem al dia de la marmota perquè estem en la mateixa situació: s'ha duplicat el nombre de passatgers però tot continua igual". Per això, el president de la Cambra ha reclamat que cal fer "un toc d'atenció" a la Generalitat i Adif perquè es posin a treballar per integrar l'estació al territori. Així, s'haurien de resoldre qüestions com el Pla Director, l'accessibilitat per carretera, la millora d'aparcament i l'adequació del transport públic.

L'arquitecte Jordi Granell, que ha participat en la jornada "Llums i ombres de deu anys de l'AVE a Tarragona", considera que la ubicació de l'estació va ser a raó de la manca de visió global de territori: "ajuntaments treballaven per la seva banda, Govern, i dins de Foment, qui treballa en Carreteres no parla amb qui fa l'AVE", ha afirmat. Així, segons Granell, no es va considerar com construir carreteres o una cruïlla ràpida com l'A-27. L'alcalde de Perafort, Joan Martí, ha defensat la visió de l'estació del Camp de Tarragona com una estació que serveix per a diverses ciutats i que dóna servei també a Vilafranca o Vilanova, un fet que considera normal.

Pla Director

El Pla Director, que tenen totes les estacions abans que es facin, regulen els usos de l'entorn de l'estació. En el cas del Camp de Tarragona, es va fer la reserva d'espais ferroviaris "a corre-cuita", segons els batlles, i no hi ha res que reguli dins de l'estació. L'alcalde de la Secuita, Eudald Roca, ha explicat que "una cafeteria no hi podria ser, i hi és perquè la consentim". Així, tampoc podria haver-hi un servei de lloguer de cotxes, un quiosc o un aparcament de pagament. "Una solució, negativa, seria tancar l'aparcament, la cafeteria i el lloguer de cotxes, però volem treballar en positiu", ha apuntat Roca, que ha assenyalat que ara s'intentarà regular a través del pla urbanístic municipal. Segons l'alcalde, Adif i l'Estat eren els encarregats de fer-ho però la Generalitat ho hauria d'haver exigit.

Aparcament

D'altra banda, pel que fa a l'aparcament, la Secuita es planteja obrir un aparcament de baix cost mitjançant una regulació. "Actualment s'està aparcant en un vial amb propietat d'Adif que tampoc està regulat per carreteres i genera inseguretat ciutadana", segons Roca, perquè els usuaris estacionen en un voral i caminen per la carretera amb les maletes mentre els cotxes circulen al costat. L'aparcament que projectaria el consistori seria en una esplanada amb unes 2 hectàrees de superfície i caldria treballar en el planejament urbanístic, en la reserva de terrenys i, després, executar l'obra.

Integració per carretera

Pel que fa a l'accessibilitat per millorar la integritat territorial de l'estació de l'AVE caldria un vial que circumval·li l'àrea central del Camp de Tarragona per compensar la saturació de la T-11, que es preveu "a curt termini", segons l'estudi de la Cambra. Així, s'hauria de reservar espai per al desdoblament seguint el traçat de la carretera Reus-El Morell tenint continuïtat vers llevant, connectant l'A-27, l'N-240 i l'estació amb la carretera del Catllar i Torredembarra. Això permetria donar accessibilitat a l'estació de viatgers des del Baix Gaià, el Baix i Alt Penedès i el Garraf.

D'altra banda, la Cambra veu necessària una nova carretera d'accés a l'estació del Camp de Tarragona del TAV des de la TP-2031 del Catllar, tram la Secuita-el Catllar. En aquest cas, l'estudi informatiu i d'impacte ambiental està aprovat per carreteres de la Generalitat des del 2008. L'alcalde de la Secuita assegura que aquesta construcció, d'un quilòmetre escàs, seria important perquè permetria connectar Torredembarra, Roda de Berà o Creixell. Finalment, es planteja el vial de Sant Ramon, amb connexió de l'N-240 amb Perafort, projectat des del 1995.

Serveis de transport públic

Els autobusos que registren més problemes són els de ciutats de la costa o Reus. En aquest sentit, els alcaldes apunten que caldria un estudi per esbrinar la demanda real i no activar serveis que puguin resultar deficitaris. "Si no hi ha línies, tampoc hi ha possibilitat que els usuaris ho puguin fer servir", ha evidenciat Roca. Pel que fa al taxi, s'està pendent de la resolució del contenciós administratiu sobre el conveni marc que regula les actuacions de les llicències de taxi entre els ajuntaments en competència amb la Generalitat.

Les dades de l'estació

Segons un estudi de la Cambra de Tarragona, l'estació del Camp és la vuitena estació en volum de passatgers i la primera estació perifèrica de l'Estat en volum de passatgers. Pel que fa a l'evolució anual de passatgers, la corba d'usuaris repunta a l'estiu i mostra evolucions estacionals comparables a Alacant i Màlaga. Pel que fa als serveis ferroviaris al dia per anada i tornada, a Madrid n'hi ha 21, a Barcelona, 68 i a Bilbao, 5. L'àrea principal de l'estació és el conjunt de les comarques de Tarragona, així com l'Alt Penedès, el Garraf i el Baix Maestrat. El temps mitjà d'accés a l'estació pels usuaris és de 25 minuts.

El mode d'accés a l'estació és, principalment, en vehicle privat. De fet, segons l'estudi de la Cambra, un 80% dels usuaris hi accedeixen així, i els que han arribat a l'estació amb TAV, ho fan en un 60% amb vehicle privat -en taxi o vehicle de lloguer. Un 7% dels viatgers accedeix a l'estació amb el servei d'autobús. Pel que fa als aparcaments, el 48% dels usuaris de l'estació que hi accedeixen amb vehicle privat aparquen a les vies d'accés a l'estació o en els seus entorns en comptes del pàrquing.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. Carricondo  29 d'Octubre de 2016

Un desencert total!

Ningú ho va aturar i ningú ha aportat solucions. Visca la planificació quan n'hi ha. En aquest no. També podem recordar els desgavells dels túnels de La Riba i del pont de Montblanc, a banda d'altres tonteries a diverses províncies 'd'españistán'.

jo  28 d'Octubre de 2016

AVE La Meca

La cagada del segle!!!!
Qui podía tindre interès en posar-la alli?
Segueixo preguntant-m'ho