La política sanitària i els seus organismes rectors continuen monopolitzant el debat polític reusenc. Tot i ser un dels punts que ha suscitat més controvèrsia entre els integrants de govern i l’oposició al plenari de Reus, els grups municipals del consistori reusenc no tindran finalment representació en el consell d’administració de Ginsa, tal i com demanava el Partit Popular. “Vostè diu que no hi ha motius per la presència dels grups a aquesta agrupació d’interès econòmic”, ha afirmat Sebastià Domènech, i “si ara no n’hi ha que cada mes hi ha un milió més de dèficit a l’hospital no sabem quan n’hi hauran”. “Volem informació directa i de primera mà”, ha justificat el portaveu popular per sol·licitar la presència de tots els grups en el consell d’administració de Ginsa.
De la seva banda, la regidora de Salut, Noemí Llauradó, ha explicat que si s’augmenta fins arribar a set els representants dels partits de Reus en el consell d’administració de Ginsa, es correria el risc que els diferents representants dels ajuntaments de Tortosa i Amposta vulguin també tenir-ne presència, de forma que se superaria els quinze representants que la LRSAL permet.
“Tota l’estructura sanitària de la ciutat està malament”, ha afirmat amb rotunditat el regidor de la CUP, David Vidal, qui ha recordat que “s’ha passat d’un escenari en què deu persones cobraven 1 milió d’euros a tenir 5 milions de dèficit a l’hospital”. Els cupaires han votat a favor de la moció popular en base a millorar la democratització i transparència d’aquest organisme sanitari en concret.
Molt diferent ha estat el posicionament del PSC, que ha recordat que quan el PP governava amb CiU a Reus va adduir un informe jurídic per rebutjar aquesta presència de tots els grups municipals en l'esmentat consell. “Volem ser al consell perquè potser quan vam prendre la decisió sobre el cessament de la direcció no teníem tots els elements”, ha reconegut Pepa Labrador (C’s). El seu grup també hi ha votat a favor, en un punt que no ha assolit majoria. Ginsa és l'empresa que s'encarrega de la gestió administrativa i econòmica de les empreses del Grup Salut.
Revisar els immobles de l’Església per fer-li pagar l’IBI
En un altre ordre de coses, el plenari sí que ha aprovat la revisió de les exempcions que actualment s’està efectuant al pagament de l’IBI a l’Església catòlica i a la resta de confessions religioses. Amb l’abstenció de C’s i el PP, la moció presentada pels socialistes permetrà revisar quines d’aquestes propietats tenen actualment bonificació i si realment els usos que es duen a terme són conformes a la llei.
En base a un document facilitat pel govern, el portaveu socialista, Francesc Vallès,ha repassat alguns dels epígrafs en què actualment consten els usos d’aquestes propietats com ara “un solar, una cafeteria o un pàrquing familiar” i ha instat a què es revisin aquestes exempcions que representen, segons ell, a prop de 135.000 euros anuals i afecten més de cinquanta-dues propietats. De la seva banda, Sebastià Domènech ha ironitzat sobre el fet que “o presenten mocions per incomplir la llei o per complir-la”, en una temptativa de desqualificar la proposta.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics