L'aparició de tres sitges medievals durant les obres del Museu Casteller de Catalunya, que s'està construint a Valls, ha obligat a frenar momentàniament els treballs a l'entorn del futur equipament. La troballa ha aparegut al carrer dels Espardenyers, un dels vials d'accés al museu. L'Ajuntament resta pendent del permís del Departament de Cultura per poder reprendre les obres, un cop ja s'han documentat les sitges, que antigament servien per emmagatzemar el gra. Només una d'elles s'ha trobat en relatiu bon estat -les altres estan molt fragmentades i pràcticament no s'aprecien. Es desconeix la seva datació exacta, però els historiadors estimen que serien anteriors al mateix carrer, un dels més antics de la ciutat, la qual cosa fa pressuposar que són de finals del segle XIII i principis del XIV. No es descarta que quedin més sitges en el subsòl d'aquesta zona.
Donat que es troben en el subsòl enmig de la via pública, els arqueòlegs creuen que aquestes sitges són anteriors al propi carrer, que és del segle XIV. Però els experts no poden afinar en la seva datació, ja que no estan en gaire bon estat de conservació -han quedat molt afectades per obres modernes dels segles XIX i XX. Si més no, les sitges han quedat documentades i posteriorment es protegiran i cobriran amb graves reversibles.
"En el moment en què es troba qualsevol resta s'ha de documentar per una empresa d'arqueologia, que és el que hem estat fent les darreres setmanes, des d'abans de les festes de Nadal, i ara estem pendents de l'autorització de Cultura per poder reprendre les obres als carrers dels Espardenyers i del Forn Nou", ha explicat a l'ACN la regidora d'Actuacions Públiques, Patrimoni i Barri Antic de l'Ajuntament de Valls, Judit Fàbregas.
Està previst que el permís arribi aquesta mateixa setmana. No és el primer cop que es troben aquest tipus de sitges a la ciutat. De fet, en pocs mesos s'han localitzat fins a catorze sitges en filera al carrer Artús. També a Masmolets, nucli agregat a Valls, se'n van trobar cinc durant uns treballs d'urbanització en aquest petit poble. "Últimament n'hem anat trobant i hem de garantir la preservació del patrimoni", reafirma Fàbregas.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics