Dilluns, 05 d'Agost de 2024

La cultura japonesa s’instal·la a Reus

El cicle ‘Ressò de japonisme’ inclou una exposició de gravats japonesos i una sèrie d’activitats i tallers

31 de Gener de 2017, per Paula García
  • D'esquerra a dreta, el president del Centre de Lectura, Xavier Filella, la regidora de Cultura, Montserrat Caelles, i Rebeca Pujals sostenint un dels llibres de l'exposició

    Paula García

La cultura japonesa arriba a la ciutat amb el cicle ‘Ressò de japonisme’, que ha organitzat el Centre de Lectura en el marc de Reus Capital de la Cultura Catalana 2017. La programació, que va començar el 18 de gener i s’estendrà fins al 20 de maig, inclou un seguit de conferències, tallers artístics, activitats infantils i un cicle de cinema relacionats amb la cultura japonesa. La proposta més destacada d’aquest cicle és l’exposició de 29 llibres i 140 revistes procedents del Japó de principis del segle XX, que formen part de la Biblioteca del Centre de Lectura, i que es podran veure del 24 de març al 22 d’abril.

Aquests documents han sigut l’objecte d’estudi de Rebeca Pujals, qui va presentar el treball de recerca amb descripció catalogràfica com a tesi del màster en Anàlisi i gestió del patrimoni artístic, a la Universitat Autònoma de Barcelona. En concret, el seu treball ha permès una correcta catalogació de les obres i ha donat a conèixer la història del seu origen. El Centre de Lectura s’ha inspirat en aquest estudi per organitzar el cicle, digitalitzar la col·lecció a la Memòria digital de Catalunya i fer-ne una exposició.

Pujals ha explicat que la importància d’aquests documents recau en què “són publicacions fetes al Japó, amb un material d’alta qualitat, que estaven pensades per a un públic estranger”. Per això, i perquè suposen uns dels primers textos de l’història de l’art del país japonès, ha assegurat que “a Catalunya i a Espanya és una col·lecció única”.

Rebeca Pujals, que ha organitzat el comissariat i la gestió artística del cicle, ha explicat que “els objectius són donar a conèixer la col·lecció de llibres i revistes, però també transmetre didàcticament una sèrie de coneixements de la cultura i l’art japonès”. Per aquest motiu, s’han programat una sèrie d’activitats, que tenen la voluntat d’atraure “un públic nou i dispers de la demarcació de Tarragona”. D’altra banda, Pujals ha assegurat que també es vol “involucrar empreses i associacions locals que mantinguin relació amb aquesta cultura”.

El 24 de març s’inaugurarà l’exposició

L’organitzadora del cicle ha expressat que “s’espera una resposta molt positiva per part dels socis del Centre de Lectura i de la demarcació” i que per a la inauguració de l’exposició, que se celebrarà el 24 de març, a dos quarts de 8 del vespre, al Centre de Lectura, es preveu la participació de, com a mínim, 100 persones. Per a l’acte, que comptarà amb la presència del Consolat del Japó a Barcelona, s’ha preparat una cerimònia del te i un espai amb estands de les entitats que han col·laborat en el cicle.

“Volem aconseguir que a través de l’exposició i del cicle s’aprenguin uns coneixements generals i introductoris del Japó i de les seves disciplines artístiques”, en paraules de Pujals, qui ha esmentat que amb aquest objectiu s’han organitzat tallers de gravat, origami, enquadernació, literatura i poesia del món japonès. També ha mencionat la possibilitat que activitats semblants es produeixin en un futur: “Esperem que es creïn noves sinergies per futurs projectes sobre la cultura japonesa, en conjunt amb el Centre de Lectura i Reus”.

Origami col·lectiu

Com a part del cicle ‘Ressò de japonisme’, s’ha organitzat un espai dedicat a treballar l’origami com a mitjà artístic, de forma conjunta en una activitat de sala. Durant les sessions els participants construiran grues, perquè, segons Pujals, “són un símbol d’amistat i desitjos en la cultura japonesa”. Finalment, les peces que es construeixin, que seran al voltant de cinc, s’exposaran al Centre de Lectura.

La cultura oculta de Reus

La regidora de Cultura, Montserrat Caelles, ha felicitat el cicle ‘Ressó del japonisme’ “per la gran transversalitat del seu projecte”, ja que ha arribat a implicar al Consolat del Japó. També ha assegurat que la capitalitat de la cultura de Reus és una gran oportunitat per aquests projectes: “Reus brilla molt i té molta cultura, però aquest any podrem gaudir de molta cultura oculta”.

Per la seva part, el president del Centre de Lectura, Xavier Filella, ha explicat que la voluntat de l’entitat és “ensenyar els gravats japonesos per posar-los en valor” i que, més enllà de l’exposició, es tracta “d’un cicle integral”, que engloba altres activitats del centre, com les projeccions del Cineclub. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges