Diversos col·lectius del teixit social de Reus, amb el suport de la regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència del consistori, han redactat un protocol que preveu pautes d'actuació contra qualsevol agressió sexista en una festa popular. La regidora del ram, Montserrat Flores, l'ha presentat al costat de representants de les entitats Defensem el femininsme i la Coordinadora de danses tradicionals de la ciutat amb la voluntat de "difondre la seva existència i donar resposta a situacions que són inadmissibles", tal i com ha subratllat. Es tracta d'un text que contempla diferents tipus de situacions i planteja quins passos s'han de seguir.
Un punt d'atenció contra les agressions sexistes
Fonts municipals han exposat que les regidories de Cultura i Salut, l'IMAC i la Guàrdia Urbana també hi han pres part. Durant la compareixença s'ha manifestat que, de cara al futur, tot acte lúdic i festiu que s'organitzi a Reus haurà de comptar amb la presència d'un estand d'atenció (anomenat 'punt violeta') per comunicar i combatre les agressions que es puguin produir. Les persones que en formin part, s'ha matisat, hauran d'estar formades en relació al protocol.
Flores ha assenyalat que el protocol ha estat producte "del treball col·lectiu" i que, en certa manera, el seu contingut recull la feina feta anteriorment per diferents agents socials reusencs en la campanya prèvia 'Estimo com vull i qui vull, si dic sí, triem on; si dic no, bona nit!' de Sant Pere. L'objectiu, ha detallat en acabat, és construir "una societat justa i igualitària, en què tothom conegui els seus drets quan està de festa".
A la recerca d'adhesions
Per endavant, en conseqüència, queda tota la fase de difusió i promoció de l'eina, ja que "l'èxit del protocol passa pel fet que tothom que s'hi adhereixi se'l cregui de debò i el posi en pràctica quan calgui", ha avançat. Des de Despertem el feminisme, Jordina Arnau ha recordat més tard que el protocol presentat inclou pautes i recomanacions ja incloses en un text previ difòs per H2O, i que algunes poblacions catalanes ja en tenen un en marxa. "Cal sensibilitzar els cossos de seguretat", ha demanat.
Instants després, i en representació de la Coordinadora de danses tradicionals de Reus, Helena Sardà ha instat la ciutadania a sumar-se a la sessió informativa que aquest dijous ha de tenir lloc al Casal de les dones a partir de dos quarts de 8 de la tarda. De passada, ha explicat que l'adhesió d'un entitat al protocol requereix l'assistència a les diferents trobades i reunions (se'n faran tres, d'entrada, els dies 12, 19 i 20 de juny) que s'han previst per avaluar la posada en funcionament del programa d'actuacions contra les agressions.
A banda, ha manifestat que se celebraran una sèrie de formacions adreçades a personal del consistori i que, en endavant, qualsevol organització d'un acte festiu implicarà que es disposi d'un punt d'atenció per notificar situacions de conflicte i actuar-hi per combatre-les. "D'aquesta manera, les festes tindran més qualitat", ha puntualitzat la regidora Flores.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics