Dilluns, 15 de Juliol de 2024

L'etern projecte d'ampliació del Centre de Lectura

El govern municipal no inclou cap partida per aquest projecte als pressupostos del 2017 i assegura que falta concreció de l'entitat

  • Solar on s'hauria de fer l'ampliació del Centre de Lectura

    Enrique Canovaca

Passen els anys i el projecte d'ampliació del Centre de Lectura continua a l'estacada. L'entitat cultural està a l'espera que l'Ajuntament de Reus aporti una quantitat significativa per poder fer front a unes obres limitades només al carrer de la Puríssima Concepció i per valor d'1,2 milions d'euros més IVA. Amb tot, els pressupostos per 2017 del govern municipal no inclouen cap partida per fer realitat un projecte que fa més de sis anys que és una intenció, just després que l'exalcalde, Lluís Miquel Pérez, es fes la foto amb la primera pedra a la precampanya de les eleccions del 2011.

L'agost del 2015, la Junta de Govern de l'Ajuntament de Reus va ratificar la suspensió de l'encàrrec que havia fet l'antiga Innova a Tau Icesa per executar l'ampliació de l'equipament, amb un pressupost aproximat de 2,8 milions d'euros, davant la impossibilitat d'aportar diners públics. No obstant això, l'Ajuntament de Reus va emplaçar el Centre de Lectura a redefinir el projecte i l'ateneu així ho va fer, a través de l'arquitecte Anton Pàmies, qui va reduir a més de la meitat el seu cost.

Ha passat més d'un any des que Anton Pàmies va ensenyar el document als tècnics de l'Ajuntament de Reus, i a hores d'ara, no hi ha cap concreció monetària. "Estic una mica decebut perquè penso que l'Ajuntament té molts problemes, ha agafat l'època de la crisi però li deu al Centre de Lectura aquesta aposta", assegura el president sortint de l'ateneu, Xavier Filella, qui explica a Reusdigital.cat que la intenció és escometre l'ampliació per fases, en funció del finançament que es vagi trobant.

En aquest sentit, la Diputació de Tarragona s'ha compromès a aportar 250.000 euros, uns diners que, segons Filella, s'haurien de completar amb una quantitat similar per part del consistori. D'aquesta manera, es podria iniciar la primera fase de l'ampliació. De moment, però, els recents aprovats pressupostos per 2017 s'obliden d'aquest projecte, almenys sobre el paper. Fonts municipals han explicat a Reusdigital.cat que l'entrebanc no és pas de diners i que en tot cas, "manca concreció de l'entitat" per tirar endavant l'obra.

De fet, aquestes mateixes fonts no descarten que es pugui fer una modificació de crèdit per enguany, i en cas contrari, que s'inclogui una partida als pressupostos del 2018. Fonts de la Diputació de Tarragona, per la seva banda, asseguren tenir els diners reservats pel moment en què el Centre de Lectura liciti i executi els treballs.

Reivindicació del paper del Centre de Lectura

"L'Ajuntament està en deute amb el Centre de Lectura, per moltes coses. Es va encarregar de la primera biblioteca, que ha permès tenir-ne més, i ha donat aixopluc a moltes activitats d'ensenyaments artístics", ha afirmat Filella. De fet, la intenció de l'ateneu és ampliar la formació en dansa, teatre, música, escriptura o ensenyament d'idiomes, amb les noves aules. Filella té clar que "hem fet un gran esforç en els darrers anys per tenir aquests solars i ara no podem posar en risc la nostra supervivència".

Segons el president sortint, "no tenim diners per finançar aquestes aules noves i hi havia un compromís municipal que pel que sigui es va dilatant en el temps". "Tots aquests anys que es perdin no els recuperarem i és una llàstima que el consistori no trobi un forat per recolzar mínimament una part d'aquest pressupost i poder ajudar en un projecte de futur", ha conclòs Filella.

Canvi de presidència, aquest dimarts, 20 de juny

Filella acabarà el mandat de sis anys al capdavant del Centre de Lectura, el pròxim dimarts, 20 de juny, i donarà pas al nou president, Jaume Massó. Precisament, tots dos han visitat, aquest dijous, la Diputació de Tarragona per tal de tractar, entre altres qüestions, l'anhelada ampliació del carrer de la Puríssima Concepció.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges