Greenpeace ha demanat al Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital que descarti i arxivi les sol·licituds dels permisos de noves prospeccions d'hidrocarburs a la costa catalana i balear ja que afectarien el corredor de migració de cetacis. Concretament, els permisos sol·licitats són 'Nord-est 1' a 'Nord-est 2' requerits davant la costa catalana i balear per Capricorn Spain Limited i 'Medusa' sol·licitat per Repsol Investigacions Petroliferes, Cepsa i CNWL Oil enfront la costa de Tarragona, segons ha indicat l'ONG. L'ONG ha alertat que la superfície d'actuació d'aquests permisos coincideix amb part del corredor de migració de cetacis de la demarcació marina catalano-balear, que pròximament serà declarada Zona Especialment Protegida d'Importància pel Mediterrani (ZEPIM) pel Conveni de Barcelona.
Greenpeace remarca que" no existeix cap forma segura de buscar i extreure petroli al mar" i assenyala que la primera fase de les prospeccions "implica realitzar un estudi del fons marí mitjançant explosions, amb canons d'aire comprimit, que provoquen una intensa contaminació acústica". Assegura que aquestes explosions produeixen danys fisiològics "irreversibles" en els cetacis i, fins i tot, la seva mort i també, segons subratlla, afecten greument espècies d'interès pesquer reduint-se les captures. Així mateix, segons afegeix l'ONG, els polsos sònics en el fons també generen contaminació per llots i fangs i a més, diu, alliberen minerals dipositats en el jaç marí com arsènic o plom, entre altres.
L'ONG ha avisat que si s'autoritzen aquestes prospeccions i donen resultats positius, "comportarien la perforació de pous en el fons del mar amb enormes riscos d'abocaments, incendis i contaminació". "Sens dubte, la fase més perillosa és la d'extracció del cru, a causa del risc continu d'abocaments significatius i de contaminació sistemàtica per hidrocarburs a les zones limítrofes", afirma.
El responsable de campanya de Greenpeace, Julio Barea, ha assegurat que "autoritzar noves prospeccions petrolíferes al Mediterrani posa en greu perill els fràgils i valuosos ecosistemes" i, a més, ha afegit, "no són la solució a la dependència energètica d'Espanya". "La veritable independència energètica no vindrà mai de la mà del petroli o del gas, sinó del desenvolupament de les energies renovables, que el govern estatal s'ha preocupat de paralitzar en els últims anys", ha sentenciat.
Per això, Greenpeace ha demanat al ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, la paralització i arxiu de la tramitació dels permisos de prospeccions d'hidrocarburs i que adverteixi a les empreses que no podran tirar-les endavant per la protecció internacional proposada pel espanyol del corredor de migració de cetacis.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics