Segurament perquè la seva tasca és la de preguntar, el periodista Francesc Domènech formula molts interrogants sobre les conseqüències de la declaració d'independència que ha tingut lloc aquest divendres al Parlament. “El president i els consellers podran entrar al seu despatx dilluns, i el Parlament podrà fer els treballs d'elaboració de la nova Constitució?", es pregunta. A banda, Domènech es planteja també si "els autònoms pagaran a la Generalitat els impostos trimestrals el 20 de gener" o si "els contraris a la independència es creuen que viuen en un país independent".
'Un país és independent si els altres el reconeixen'
El comunicador posa a la taula una sèrie d'interrogants, i és que, al seu parer, “un país és independent si els altres el reconeixen” i considera que “ser emocionalment independents no és el que importa”. El vallenc defineix el procés com “un recorregut emocional” i lamenta que “alguns demanaran responsabilitats als que ens han portat aquí sense haver calculat bé les conseqüències”.
Una opinió contrària mostra el consultor Ferran Pujol, per a qui “avui, ara som independents” i que pronostica que “ens toca defensar la nova república catalana” tot tenint consciència “de les noves responsabilitats individuals que assumir com a Estat”. El president de la Federació d'associacions de veïns de Reus (FAVR), Valentín Rodríguez, aposta per subratllar la cohesió ciutadana davant dels fets viscuts. “Hem de ser conscients de la pluralitat de les idees de la nostra gent i són els nostres representants els responsables directes de la seva conciliació” exposa a Reusdigital.
Tot i reconèixer que són “moments històrics i sense precedents”, el representant veïnal creu que aquests “no deixen de ser difícils” i amb les seves paraules busca preservar els “valors, drets i llibertats que com a ciutadans tenim reconeguts”. Per a la portaveu del Pacte pel dret a decidir, M. Àngels Ollé, en aquest 27 d'octubre es "culmina de manera rotunda el desig dels catalans de dir la seva, en què no han faltat circumstàncies molt especials". Ollé fa partícip de la seva satisfacció a tots els membres del pacte "perquè ha estat un exercici de democràcia".
'Defensem les institucions, que ara són nostres'
La ironia descarnada és el camí que tria el membre de federalistes d’esquerres, Ramon Salvat, per valorar la històrica decisió del 27-O al Parlament de Catalunya. “Per a mi té la mateixa validesa política i legal” -assegura- “com si jo declaro, solemnement que sóc molt més guapo que en Kortajanera i en Velencoso”.
Des de la plataforma De nou Reus, el seu líder Lluís Gibert apunta que "aquests són moments de gran joia i emoció" i avança que "arriben dies complicats, de ben segur, però hem de tenir present que ens hem guanyat el país, que ara és nostre". L'advocat detalla que "ens trobarem al carrers" i indica que "si hem de sortir als carrers a defensar les institucions, fem-ho ara que són nostres".
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics