Dimarts, 05 de Novembre de 2024

Les dones van tenir un paper molt actiu en la Guerra Civil espanyola

Un cicle organitzat per Carrutxa recorda la mobilització femenina en aquest episodi històric i militar

04 de Març de 2018, per Redacció/ Raquel Ferret
  • Imatge del cicle organitzat per Carruxa

    Raquel Ferret

Aquest passat dissabte, amb motiu dels vuitanta anys de la Guerra Civil espanyola i en el marc de les activitats organitzades per la plataforma 8M del Camp, l’entitat cultural Carrutxa ha presentat al seu local el cicle ‘Compartir el Coneixement’, aquest cop dedicat a les dones de la Guerra Civil.

El cicle s’ha iniciat amb una xerrada a càrrec de Dolors Marín —historiadora i experta en els moviments socials, l’anarquisme i la resistència, entre d’altres—. Marín ha tractat les importants transformacions socials a la rereguarda quant a la sexualitat, l’assistència als infants i la sanitat, tot des d’una perspectiva femenina. Ha donat veu a desenes de dones pioneres i transgressores de l’època que van suposar una millora en la sanitat tant al front com a la rereguarda. També ha posat èmfasi en el treball femení i en el suport de les dones a l’esforç bèl·lic. Tal com apuntava Marín: “hi ha una mobilització important de dones que estan al front de guerra cuidant els ferits. Moltes de les infermeres i les metgesses de la rereguarda van morir de la mateixa manera que ho varen fer les milicianes”. Marín també ha destacat diversos testimonis, durs i emotius, que han posat en valor el patrimoni de la memòria. D’altra banda, Marín ha fet referència als obstacles que les dones havien de superar constantment: “als feixistes els semblava insòlit que una dona estigués al front”. 

Seguidament, el cicle ha conclòs amb un col·loqui format per Marín i Salvador Palomar. El col·loqui ha començat amb la intervenció de Palomar, que ha parlat sobre la importància de les dones en la defensa passiva pel que fa a la construcció dels refugis antiaeris de la ciutat de Reus. També ha compartit testimonis orals de dones—recollits al llarg de diverses recerques― que van tenir un paper destacat durant la guerra. També ha mostrat diverses imatges de l’època que complementaven els diferents relats.

Seguidament s’ha iniciat el col·loqui, on els assistents han participat activament tot reflexionant sobre la memòria col·lectiva. Alguns han explicat vivències d’àvies i mares, i s’ha iniciat un debat intens on tothom ha pogut dir la seva. En definitiva, un cicle que ha permès un debat intens i obert a tothom amb el qual s’ha pogut conèixer el context històric de la guerra i la implicació immediata d’aquesta a la vida quotidiana de les dones. Un matí de commemoracions, records i reflexions. 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

rosa remei martinez nebor  05 de Març de 2018

milicianes

la meva àvia var ser miliciana en la guerra civil ella hi el seu marit van lluitar, a ell el van fusellar, hi ha ella la van condenar a pena de mort, hi var haber una persona que la var treure de la fila on l'anavan a fusella, ha les hores var estar 7 anys a la preso, ha reus era molt coneguda es deia rosa roig buque la allera de reus que ella estaba molt orgullosa de la seva ciutat, var morir el 18 de gener de 1972