Dimecres, 15 de Maig de 2024

Reus recorda els bombardejos de la Guerra Civil amb diverses activitats

S'han programat visites al refugi de La Patacada i una conferència a l'Arxiu Municipal

22 de Març de 2018, per Redacció
  • Bombardeig a Reus del 1938

    Fons Pere Martorell Jareño

Coincidint amb un dels episodis més durs de la Guerra Civil espanyola a Reus, que va tenir lloc el 26 de març de 1938, l'Ajuntament farà un acte públic aquest pròxim dilluns, a l'1 del migdia, i descobrirà una placa a la plaça del Prim en record dels bombardejos que van assolar la ciutat de punta a punta.

A la tarda, a partir de dos quarts de 6 de la tarda, es farà una visita guiada al refugi de La Patacada, un recorregut que es repetirà també l'endemà dia 27, a la mateixa hora. Per poder accedir a la visita s'ha de reservar prèviament trucant al Museu de Reus (telèfon 977 010 660) o al correu electrònic museu@reuscultura.cat.

Per tancar els actes de commemoració dels bombardejos del 1938, a les 7 de la tarda, es farà a l'Arxiu Municipal, una conferència a càrrec de Josep Sànchez Cervelló, degà de la facultat d'Història de la Universitat Rovira i Virgili. Finalment, al vestíbul de l'Ajuntament, des del mateix dilluns 26 de març i fins al dia 31 es podrà visitar l'exposició 'Reus sota les bombes' produïda per l'Arxiu Municipal.

La història

El 26 de març de 1938, a un quart i mig de nou del matí, sis bombarders S-79 –amb quaranta-vuit bombes de cent quilos, explosives, i vint-i-quatre més, de vint, incendiàries– van tornar a assolar la ciutat de punta a punta. Sembla que foren dos atacs seguits, amb pocs minuts de diferència.

Les bombes van creuar la ciutat, des del camí de Salou a l’estació del Nord, afectant nombrosos edificis. Potser el més conegut, a la plaça del Mercadal. A la cantonada del carrer de Jesús, una bomba destruí cal Pedrol i deixà molt malmesa la casa Navàs, que va perdre bona part del darrer pis i de la teulada, així com la torreta de la cantonada, que no s’ha arribat a reconstruir. A més, les bombes van destruir una fàbrica de persianes i cremar un magatzem de roba.

Diversos testimonis afirmen que en aquest bombardeig els reusencs quedaren definitivament convençuts de la seguretat que els oferien els refugis en esclatar dues bombes a la plaça de Prim, prop del bar Solsis –a la cantonada de la plaça amb el carrer de Llovera–, directament sobre el refugi, sense provocar cap dany. Els impactes de la metralla sobre algunes de les columnes dels porxos de la plaça encara es poden observar en l’actualitat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges