Divendres, 15 de Novembre de 2024

Els alcaldes del Priorat qüestionen les proves esportives massives a la comarca

El Consell d'alcaldes s'oposa a totes aquelles activitats que 'no tenen en compte les característiques i la petita dimensió de la comarca'

09 de Maig de 2018, per Redacció
  • Imatge d'arxiu del ral·li Catalunya Costa Daurada, al seu pas pel Priorat

    Reusdigital.cat

El Consell d'alcaldes del Priorat ha aprovat un manifest que qüestiona l'organització d'activitats esportives massives "que no tenen en compte els impactes negatius que se'n deriven". Els batlles critiquen que en esdeveniments d'aquesta tipologia es "col·lapsen de les vies de circulació urbanes i interurbanes, hi ha una afectació en les activitats econòmiques i la vida quotidiana de la població i perjudica el paisatge i la qualitat dels espais naturals", entre altres factors. El manifest evidencia, però, que "en cap cas es volen prohibir aquestes activitats", sinó que es tinguin en consideració "les dimensions del territori, les seves característiques i l'impacte que acaben tenint".

La interrupció del trànsit, la dificultat de conviure en carreteres estretes i la massificació d'esportistes en determinades vies i camins són alguns dels problemes que han portat els batlles a posar el debat damunt la taula. El manifest aprovat pel Consell d'alcaldes argumenta, en començar, que "els darrers anys, el Priorat ha situat el valor del paisatge com a eix vertebrador de tots i cadascun dels plantejaments, elements i processos que han de conformar el seu model de desenvolupament socioeconòmic i cultural".

Seguidament, exposa que "ja fa un temps que diferents entitats i empreses estan programant activitats al Priorat sense tenir en compte aquest model de desenvolupament consensuat, que implica una exigència de respecte a un territori i els seus valors i en què la sostenibilitat és clau". En el manifest, per exemple, se citen el cas dels ral·lis, les rutes motociclistes i les curses ciclistes massives.

A parer del manifest, és prioritari "determinar criteris quantitatius i qualitatius en els àmbits mediambientals, físics i socioeconòmics que permetin definir la seva capacitat d'acollida, entesa com aquell nivell òptim de visitants que una àrea determinada pot suportar amb el mínim impacte ecològic i el nivell més gran de satisfacció per als visitants, veïns i totes les activitats econòmiques".

El manifest té sis punts. El primer dóna el suport "a totes aquelles activitats lúdiques i esportives que es facin seguint el model de desenvolupament sostenible consensuat pels agents públics i privats del territori", mentre que el segon punt denuncia totes aquelles activitats "que no tenen en compte els impactes negatius que se'n deriven".

El tercer punt mostra l'oposició dels alcaldes "a totes aquelles activitats que no tenen en compte la petita dimensió d'una comarca de menys de 10.000 habitants i que ja pateix problemes de mobilitat i on és impossible que les activitats molt nombroses no tinguin impactes greus". En conseqüència, el quart punt demana al Servei Català de Trànsit "que tingui en compte el parer dels ajuntaments i del Consell Comarcal en el tràmit d'autorització d'aquestes activitats".

El cinquè punt constata la necessitat que la Generalitat "tingui en compte el compromís de tots els agents del territori en relació al model de desenvolupament del Priorat a l'hora de plantejar qualsevol iniciativa que afecti la comarca". Finalment, el manifest exposa "la voluntat de col·laborar amb les entitats i empreses organitzadores d'activitats ludicoesportives en la definició i el plantejament d'aquests tipus de proves per a integrar-les dins el model de sostenibilitat del territori".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (4)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Pere Poch  20 de Maig de 2018

Colors

Al Sr. Salvat no li agrada gens el groc, prefereix vestir-se amb camises blaves que llueixen força quan es posa de cara al sol.

J.Miquel  15 de Maig de 2018

Sentiment de territori

Rídicul, senyor Salvat es voler imposar des de fora el que volen la gent d'allà. Aquests arguments infantils de tractar a la Catalunya de trabucaire pel sol fet d'opinar ja denota que tot el que proposen els d'un determinat pensament, sempre ho fan malament. Voler viure d'una manera, no significa estar més apartat de la civilització. Fora de lloc són comentaris com tractar de trabucaires, ... El sentiment de pertinènça d'un territori val més que els beneficis que pugui disposar una cursa. Si no defensem nosaltre sel nostre actiu patrimonial, qui el defenserà? els salvapatries de C's i PP? l'esquerra espanyola que ha callat i form apart del triunvirat del 155?

Vern  09 de Maig de 2018

3.000.000 euros benefici

3.000.000 euros benefici indirecte a Reus, la propera cursa. Hotels plens, restaurants, empresa organitzadora... Ho reparim tot?

Ramon Salvat - Reus  09 de Maig de 2018

Uff ¡¡¡¡

Que els deus em protegeixin ¡¡¡...al pas que anem acabaran fent un petit paiset trabucaire, tancat, avorrit, i groc, molt groc. Al segle XXI, no és pot desitjar viure i sentir com al XIX , i aquesta apropiació del “nostre” territori contra els “altres” resulta ridícula.