2.800 concerts enregistrats. De fet, uns quants més, perquè l'activista musical Jordi Sugranyes ha passat per les Barraques de Festa Major i n'ha fet de les seves per ampliar una colecció que va engegar el 1988. El seu arxiu, en conseqüència, té un valor documental incalculable per a la cultura del territori. Intenta no perdre's un sol sarau que hi hagi a les nostres comarques. Tastaolletes, ara també fa ràdio i prepara un llibre en què exposarà totes les seves vivències i que ha de veure la llum de cara al Sant Jordi de l'any vinent.
El primer concert, de Tradivarius
Va ser el passat 2 de juny que va assolir la xifra dels 2.800 concerts gravats, i un parell de dies més tard va fer 30 anys que va immortalitzar el seu primer 'bolo'. "El primer concert va ser de Tradivarius", recorda. "Sempre havia volgut enregistrar-los, els 'bolos'. Al cap d'uns anys d'experiència vaig voler fer tele i vaig agafar una càmera", segueix. Era l'any 92, en plena voràgine olímpica, i era col·laborador de l'històric 'Cops i flames' (que actualment s'emet a LANOVA Ràdio). Tot plegat, apunta, l'ha fet conèixer moltes bandes que "amb els pas del temps han acabat sent molt grans". Potser és per això que sempre ha seguit amb especial interès els grups que comencen.
Gràcies a aquesta dèria va ser testimoni, posem per cas, de la primera actuació de Manel, a Tàrrega, en una fase del concurs Sona 9. El seu vincle amb el certamen és tal que de fet a Sugranyes se'l coneix com 'el crac del Sona 9'. "També he tingut el plaer de veure el debut dels Amics de les arts", detalla el videoperiodista. En clau local, va ser entre el públic del bateig musical dels Whisky'ns cullons, armat amb la seva càmera domèstica. "És que amb el mòbil no me n'acabo de sortir", admet. "I tot m'ho faig jo sol", matisa. Un home orquestra.
Molta carretera
Amb motiu del llibre, Sugranyes ha mirat enrere. "Tot plegat ha estat i és vocacional. Ho faig perquè m'agrada, però sí que és cert que he anat amunt i avall", afegeix. Ha tombat els Països Catalans un cop i un altre, sempre a la recerca de noves sensacions. Al País Valencià hi ha gravat més d'un centenar de concerts. "Durant molts anys, no han tingut mitjans de comunicació propis, i a nosaltres no ens ha arribat res del que hi passava, culturalment. Però un cop hi baixes, hi ha una intensíssima activitat musical", destaca. Els seus viatges l'han portat fins a tot a Tolosa de Llenguadoc.
Quan ha de decidir quin és el concert més especial, Sugranyes ho té clar. "L'homenatge a Carles Sabater al Sant Jordi", respon. Per què? "Perquè em van demanar imatges del públic, i vaig poder pujar a l'escenari. Va ser un gran concert", evoca el videoperiodista. La seva feina, però, encara no s'ha acabat. És més, ja s'ha marcat nous reptes. "Vaig a una mitjana d'uns 150 concerts l'any, així és que quan presentem el llibre pel Sant Jordi que ve, seré a prop dels 3.000 'bolos' gravats", avança. I quina n'una en prepararà, per celebrar-ho?
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics