“Des de fa dos cursos, a banda de ser centre preparador dels exàmens de Cambridge durant tot l’any, lloguem el nostre espai per tal que una empresa hi realitzi aquí les convocatòries de juny i juliol”. Aquesta és, segons Ester Carrilero, una de les sòcies de l’acadèmia Evergreen (Prat de la Riba, 22), una de les principals novetats que el centre aporta darrerament als seus estudiants que se situen especialment en la franja d’entre els 12 i els 16 anys d’edat.
“D’aquesta forma, hi ha menys nervis perquè els alumnes que han de fer les proves coneixen l’espai” assenyala Carrilero al respecte d’uns exàmens força massius en què els convocats han de superar les exigents proves de la universitat de Cambridge. Tot i que la mitjana d’edat dels assistents, a les classes d’Evergreen aquesta se situa al voltant dels cursos de l’ESO. Carrilero detalla que els grups són molt amplis: des de la primària passant per joves que estudien l’ESO i el BAT a professionals que superen els 30 anys o fins i tot més grans que ho fan “per promoció personal”.
Amb els butlletins de notes d’alguns alumnes a la mà de la passada convocatòria de juny, es mostra molt contenta dels bons resultats que els estudiants de l’acadèmia han obtingut. “Ara mateix tenim un grup de gent jove de BAT que es prepararà el nivell Proficiency” diu mentre esmenta que durant el curs 2018-19 hi haurà una classe d’anglès de nivell Advanced per a joves al centre que Evergreen també té a Riudoms. “Fins ara els fèiem venir a Reus” perquè no hi havia grup a la població, explica.
Amb seu també a Riudoms
Amb l’experiència que dóna més d’un quart de segle com a responsable d’aquest centre d’idiomes a Reus, Carrilero explica que “els cursos intensius del mes de juliol serveixen sobretot per aquells que volen donar una darrera empenta” per presentar-se a les proves de la universitat de Cambridge. Amb resignació, afirma que avui en dia “el 95% de l’acadèmia és anglès” malgrat que “sempre hem ofert idiomes com l’alemany, francès, italià o fins i tot rus” detalla. “Ho hem intentat però notem que la competència dels idiomes que no són majoritaris és molt difícil perquè qualsevol nadiu ofereix classes a casa seva en negre” conclou. Una competència deslleial que han notat sobretot respecte un idioma que semblava emergent, com el rus.
Els canvis propiciats pel pla Bolonya
“Ens hem centrat en la preparació de títols” explica Carrilero perquè, en la seva opinió, és “una manera de rentabilitzar” l’esforç i els diners que es dedica a l’estudi d’idiomes. “Respecto quan una mare o un pare em diu que només vol que el seu fill aprengui la llengua però no ho recomano” atès el context laboral i professional que es viu, explica Carrilero.
Una cojuntura en la qual el pla universitari Bolonya fa imprescindible des del 2009 assolir unes titulacions oficials mínimes d’algun dels idiomes europeus. “A Reus sempre hi han hagut més acadèmies que a Tarragona”, recorda Carrilero, mentre concreta que han desaparegut les tres acadèmies (International House, Inlingua i Buckingham) que existien el 1992 quan Evergreen va establir-se.
Uns anys després, hi va haver una febre de joves nadius anglesos que s’oferien per fer classes i que no sempre responien a les necessitats pedagògiques requerides, un motiu pel qual van anar molt de compte a l’hora de contractar. “La nostra plantilla és estable” assegura tot destacant que “un dels professors porta 26 anys a l’empresa, un altre 20 i un darrer 18”, unes trajectòries prou llargues en un món força dinàmic com el de l’estudi de les llengües. “Sempre hem volgut fer equip” conclou.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics