Dimarts, 26 de Novembre de 2024

Reus internalitzarà el servei de control de la població de coloms

Rubio apunta que 'per ara' no té constància de la denúncia que Nova Eucària va interposar per suposada 'crueltat' contra les aus

10 de Setembre de 2018, per Marc Busquets
  • Un colom, en una cèntrica terrassa de Reus

    Reusdigital.cat

L'Ajuntament de Reus, a través de la regidoria de Medi Ambient, té previst internalitzar el control de la sobrepoblació de coloms "a tot estirar a finals del mes d'octubre", segons exposa el regidor del ram, Daniel Rubio, a Reusdigital.cat. Tot plegat, uns dies després que l'entitat animalista Nova Eucària fes públic que l'ha denunciat (també al batlle Pellicer) per les pràctiques "cruels" que al seu parer es duen a terme a la ciutat contra aquestes aus. "Estem molt tranquils, en aquest sentit, i esperarem que la fiscalia digui el que hagi de dir", subratlla. "Estem impulsant mètodes de control ètics i sempre implementem mesures correctores" quan es detecten incidències, manifesta. 

Ús de nicarbizina

Rubio, que assegura que "el relat de Nova Eucària és fals", recorda que al 2012 es va redactar la moció per subministrar pinso esterilitzant per a les aus a Reus" en un moment en què altres ciutats més grans, com és el cas de Barcelona, "ni tan sols havien començat a fer proves" similars. Ha estat en l'actual mandat que s'ha dut una prova pilot al llarg de dos anys al passeig de Mata, i que ha servit per habilitar un dispensador d'un producte per reduir el número de coloms (uns 30.000 a la ciutat, segons els càlculs de la regidoria), amb una davallada d'entre "el 10 i el 12%". "Amb aquest tractament veuríem els resultats a cinc anys vista", fa constar. El consell de tècnics i assessors, revela Rubio, fa que d'ara en endavant s'usi una altra substància anomenada nicarbizina. Actualment, el servei s'està a punt de licitar. 

La licitació en qüestió preveu que es pugui proveir el pinso impregnat d'aquest producte "en sis o vuit punts de Reus" per atacar un problema en què la ciutadania també hi juga el seu paper. "La gent no ha d'alimentar les aus. Qui alimenta amb pa o arròs o qualsevol altra cosa els coloms, perjudica la feina que fem des de l'Ajuntament", alerta el regidor del govern municipal. En aquest sentit, adverteix que la nicarbizina té "una vigència d'uns cinc dies" i que "si es barreja amb altres aliments, la seva efecitivitat es redueix exponencialment". El consistori de la capital del Baix Camp destina una partida d'uns 90.000 euros anuals al control de plagues. Per a la instal·lació dels punts dispensadors del nou producte se n'invertiran 30.000. 

Dos tècnics

Sobre les crítiques de Nova Eucària per l'ús de gàbies en el control de la població de coloms, Rubio matisa que "un cop detectem una davallada del número d'aus a Reus" no es descarta abandonar aquest tipus de mètodes, com ara també les xarxes. "Les empreses del sector que ens han assessorat en tot aquest procés, però, ens diuen que per ara no els podem deixar estar", segueix. Pel que fa al manteniment de les gàbies, el regidor indica que es vetlla perquè sigui l'adequat, i que en els dos darrers exercicis s'han obert quatre expedients sancionadors" a l'empresa que ha prestat fins ara el servei. Per tot plegat, diu, "és fals que s'emprin mètodes cruels. L'alcalde i jo estem molt tranquils per com s'està actuant", afegeix. 

Rubio avança que se seguirà "sensibilitzant els ciutadans" perquè no alimentin els coloms, entre d'altres causes perquè "transmeten malalties i generen problemes veïnals". De fet, alimentar-los suposa una infracció recollida a l'ordenança de civisme. A més, s'instal·larà un colomar ecològic per evitar que les aus "niïn en zones urbanes" i s'intentaran desplaçar les colònies als espais on hi hagi els dispensadors de nicarbizina. D'aquesta manera, el servei intern que controlarà la població de coloms comptarà amb un auxiliar de veterinària i un operari seleccionats d'una borsa de treball. L'empresa que fins ara desenvolupava les tasques corresponents "actuava un parell de cops per setmana, mentre que ara tindrem un equip de dilluns a divendres", destaca el regidor. 

Rubio exposa, a banda, que Nova Eucària i l'Associació contra la tortura i el maltractament animal (ACTYMA) han estat convidades a prendre part en les trobades que s'han organitzat a Reus per tractar la nova ordenança de tinença d'animals. "Rara vegada ens posarem d'acord, però, si les mesures correctores que tirem endavant com l'ús de productes esterilitzants els semblen cruels", argumenta. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

juan  10 de Setembre de 2018

hay que poner mas redes

Esto asi no tiene solution, mas redes para coger mas palomas