I com si del nord d'Europa es tractés, ja fa uns anys que Reus diu hola al Nadal amb un mercat inspirat en la tradició d'altres indrets. S'hi poden trobar arbres i ponsèties, llaminadures, figures per al pessebre, tions i fins i tot loteria. Per acabar de traslladar el visitant a racons més gèlids, però, s'hi hauria d'oferir també vi calent, prou popular a França, Bèlgica o el Regne Unit, posem per cas. A l'Aran, per cert, en diuen vin cau. Les parades, de fusta, donen la benvinguda a veïns i forasters, convertides ja en un emblema més de la temporada a la ciutat.
Canalla amunt i avall, parelles i grups d'amics que es fan 'selfies' amb el gegant arbre lluminós de fons, curiosos i amants del Nadal s'apleguen al Mercadal en un esdeveniment que encara s'allargarà fins al proper dia 23. El llarg pont que tanquem aquest diumenge ha animat l'ambient a plaça, amb la parada de l'aviram com a principal reclam per als més petits tot i les protestes dels grups animalistes que s'han anat reproduint al llarg de les darreres jornades. Avis i néts hi baden, amb els galls i els pollets, s'hi fan fotografies i vídeos i anticipen els dies en família que s'acosten.
Sí, el Mercat de Nadal de Reus s'inspira en la tradició del centre i el nord d'Europa, però això no vol pas dir que no conservi la identitat cultural del país. De fet, el producte estrella sent segueix el caganer. En trobareu en diverses de les onze casetes de fusta, i permeten de passada fer un exercici de memòria, perquè els paradistes dediquen la figureta als personatges més cèlebres i destacats dels últims mesos. Enguany, en clau política, el president Puigdemont segueix entre els populars. El major Trapero, el polèmic Trump o el futbolista Gerard Piqué reclamen també el seu protagonisme. S'hi troba a faltar el màxim accionista del CF Reus, Joan Oliver, que si no ho arregla a temps es mereixerà tot el carbó del món, per mal minyó.
Les urnes de l'1 d'octubre i el llaç groc per la llibertat dels presos també s'han convertit en caganer per a l'ocasió. A banda, alguns dels ídols del moment també presidiran els pessebres de les llars reusenques. Jon Neu i Daenerys Targaryen, de 'Joc de trons', es barregen amb els símbols del nadal català, així com el robot R2-D2 de 'La guerra de les galàxies'. Qui ho deia, que les festes són avorrides i que sempre són iguals?
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics