Dilluns, 25 de Novembre de 2024

Paola Soldevila: 'Al futbol femení s'està debatent un conveni per establir un salari mínim professional'

La futbolista de Porrera analitza per a Reusdigital.cat la situació de la dona en aquest esport

08 de Març de 2019, per Joan Gomis
  • Soldevila, en una acció amb la Reial Societat

    Paola Soldevila/ Twitter

Amb motiu del 8-M, el Dia internacional de les dones, Reusdigital.cat ha volgut conèixer de primera mà quina és la situació que travessa el futbol femení i, més concretament, el de l'elit estatal. Per saber el seu estat de salut, hem conversat amb la jugadora de Porrera Paola Soldevila. Té 22 anys, i fa quatre temporades que defensa els colors 'txuri-urdin' de la Real Sociedad, on competeix a La Liga Iberdrola, la primera categoria.

Abans d'emprendre l'aventura a Zubieta (Guipúscoa), la prioratina va fer les primeres passes a la Unió Esportiva Barri Santes Creus, CF Reus Deportiu, Valls-Nàstic i al Sant Gabriel. Al Santes Creus, al voltant del 2005, era una de les dues jugadores que completaven un equip format per nens. En aquells temps de camps de terra i genolls pelats, no hi havia equips de futbol base femení a la demarcació, ja que just apareixien les primeres espurnes per crear equips 100% formats per noies.

En aquells anys, les dones que practicaven aquest esport no tenien presència als mitjans de comunicació, que era considerat un "esport d'homes". Aquest fet provocava que, de forma directa o indirecta, hi hagués un nombre menor de dones en aquest esport, comparat amb el d'homes, començant per les categories inferiors. "El futbol femení ha evolucionat molt respecte anys enrere", celebra ara l'esportista. "A la Primera Divisió s'està debatent un conveni per establir un salari mínim professional", destaca Soldevila.

Una altra dada a tenir en compte és que la revista 'France Football' no premiava la millor futbolista del món amb la pilota d'or fins aquest passat 2018. Els futbolistes, per part seva, reben aquest reconeixement des del 1956. Han hagut de passar 63 anys perquè la dona designada millor futbolista de l'any rebi el mateix distintiu que l'home. Enguany, la futbolista noruega Ada Hererberg ha estat considerada la millor. La noruega va cobrar 450.000 euros la temporada passada i el blaugrana Leo Messi, el futbolista més ben pagat, va guanyar 98 milions.

El futbol femení ha avançat, però encara té molt recorregut per endavant: "Els mitjans de comunicació han avançat molt i estan apostant pel futbol femení, gairebé es televisen tots els partits del cap de setmana", celebra la jugadora prioratina.

Soldevila considera que ha arribat on és gràcies "al treball de tots, no només de les jugadores, sinó també dels aficionats i espectadors que ens han anat a veure". "Els grans estadis dels equips de futbol ens estan obrint les portes per deixar-nos jugar, la resposta de la gent és molt bona i gairebé s'omplen", admet. Hi ha unes dades molt significatives que corroboren les seves afirmacions. Anoeta, l'estadi de la Real, va acollir 21.234 espectadors en el derbi femení davant l'Athletic de Bilbao de la present temporada. A més, va superar la mitjana d'11 camps de La Liga Santander (masculina).

Sense marxar del País Basc, a 100 quilòmetres de Sant Sebastià, s'hi troba Bilbao, una de les ciutats amb més tradició futbolística del territori estatal. L'estadi de San Mamés, 'La Catedral', va registrar 48.121 espectadors en el partit de quarts de final de la Copa de la Reina entre l'Athletic de Bilbao i l'Atlético de Madrid. És el record d'assistència a un partit de futbol femení a l'Estat.

"El futbol femení ha evolucionat molt en el joc i espectacle, i l'opinió dels de fora compta molt. Crec que anirà a més, és un efecte treball-recompensa de la gent que ho venia fent fins ara i dels que ho estem fent ara", conclou Soldevila. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics