Amb l'objectiu de donar-se a conèixer i obrir-se a la ciutadania, l'Institut de recerca i tecnologia alimentària (IRTA) ha constituït la Taula institucional de Tarragona, que s'ha reunit per primer cop aquest dijous a Mas Bové (Constantí) amb la voluntat de mantenir, com a mínim, una trobada anual d'ara en endavant. La reunió ha comptat amb la presència de representants de diverses institucions i entitats, amb la voluntat de copsar "quines són les necessitats del territori i quines línies d'acció es poden engegar de manera coordinada", ha assenyalat el director general de l'institut, Josep Usall.
Adreçar-se als veïns
Usall ha indicat que la Taula institucional s'ha plantejat per "apropar la recerca a les institucions i per explicar-los què fa l’IRTA". En aquest sentit, ha exposat alguns dels "casos d'èxit" que han sorgit des de Mas Bové, com ara la investigació en la qualitat de l'oli d'oliva, i que ha dut a organitzar tastos a la Xina. També s'ha avançat que es preparen una sèrie d'estratègies adreçades a la ciutadania, tot començant per acollir visites d'estudiants o dels municipis propers.
El delegat del govern a la demarcació, Òscar Perís, ha posat en valor la tasca de l'IRTA i l'ha analitzada en clau de país, tot subratllant el "valor" que té com a actiu per dinamitzar l'economia del territori. Aquest ha manifestat que cal "potenciar" la col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili (URV) i que l'administració ha de "guiar i tenir cura" d'ens com l'Institut de recerca i tecnologia alimentària per tal que tinguin "projecció" arreu. Pel que fa a les accions pactes en la primera trobada de la taula, s'ha apuntat que es farà una jornada amb les cambres de comerç de la demarcació tarragonina i les empreses de la indústria, a la recerca de projectes "que puguin ser d'interès"
Les principals àrees de treball del centre de l'IRTA a Constantí s’adrecen en dues grans àrees, la producció vegetal i l'animal. Les principals línies de recerca aplicada "en benefici del territori" passen, segons s'ha explicat, per la conservació i l'estudi de la biodiversitat, o la millora genètica d'ametller i l'obtenció de noves varietats, entre altres. Com a curiositat per posar en valor la feina a Mas Bové, Usall ha celebrat el fet que "la majoria de les varietats d’ametlles que es comercialitzen al món s’han originat al centre" en aquest centre de recerca.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics