Dissabte, 23 de Novembre de 2024

Repsol organitza una jornada formativa sobre la qualitat de l'aire a Tarragona

20 de Novembre de 2019, per Redacció/ C.V.
  • Carles Lozano, del Departament d’Enginyeria Química de la URV, ha impartit la sessió

    Reusdigital.cat

Els compostos orgànics volàtils (COVS) i l’anàlisi de la qualitat de l’aire han estat matèria d’interès aquest dimecres al matí, en el marc d’una sessió formativa organitzada per Repsol i duta a terme a la delegació tarragonina del Col·legi de Periodistes de Catalunya. L’objectiu principal de la trobada per a comunicadors ha estat treballar la divulgació d’aquest tema degut a la complexitat tècnica que l’envolta. L’encarregat de conduir l’acte ha estat Carles Lozano, del Departament d’Enginyeria Química de la Universitat Rovira i Virgili, qui ha començat l’acte amb una breu contextualització sobre els COVS.

En primer lloc, ha posat de manifest una bateria de preguntes possibles que el públic en general pot plantejar-se, com ara de què es tracta, com pot afectar la ciutadania i, fins i quin punt, poden afectar al futur del planeta, entre altres qüestions. És de vital importància conèixer els contaminants de l’aire. Això s’aconsegueix a través d’una anàlisi de la qualitat d’aquest. A través d’aquesta prova, de fet, es poden identificar els contaminants i en quina quantitat hi ha.

Aquesta informació ens servirà per tal de generar unes pautes correctives. Durant el col·loqui, també s’ha fet diferència entre els conceptes ‘emissions’ i ‘immissions’. El segon terme, potser més desconegut es remet al que s’absorbeix per part de l’individu dels gasos d’emissions industrial. “En cap moment, una emissió i una immissió tenen una relació directa”, ha acotat Lozano. Altres temes, com ara quines són les fonts d’emissions de l’atmosfera o quin és el seu cicle pels diferents medis terrestres han estat claus per a entendre fins a quin punt és complex tot l’univers dels COVS.

Les afectacions dels contaminants

Pel que fa a les afectacions dels contaminants i el seu nivell d’abast, n’hi ha COVS que afecten a nivell global, estatal i local, entre altres nivells, tot i que “sempre serà perjudicial per a tot el planeta”, ha subratllat l’expert. Amb tot, També ha comentat quins contaminants hi ha en major i menor mesura. Les concentracions més altes es troben amb compostos com ara l’ozó, l’òxid de sofre i el monòxid de carboni, entre altres. “Les afectacions per a la salut humana també és extensa.

Els COVS poden afectar en molts estadis, segons el nivell d’exposició (entre altres variables). Pot afectar a nivell respiratori, bioacumulatiu o poden ser absorbits, fins i tot, per la nostra pell”, ha manifestat. Lozano també ha posat l’accent en com és d’important el control, la vigilància i la prevenció. A través de cromatògrafs en línia o mostrejos actius i passius amb tubs amb carbó de coco es pot arribar a identificar en tipologia i quantitat el compost contaminant de què es tracta.

En aquest sentit, la cita també ha incorporat un moment de comprovació pràctica, en el qual els assistents, han pogut conèixer de primera mà quina seria la metodologia a seguir (a petita escala) per tal de separar substància i contaminant, en vies separades.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics