Dilluns, 25 de Novembre de 2024

'La sort és de qui la té i no per a qui la busca'

L’administració de loteria La Pastoreta de Reus encara la campanya de Nadal amb bones sensacions

16 de Desembre de 2019, per Cristina Valls
  • Bausà és al capdavant de l'administració de la Pastoreta

    Cristina Valls

  • C.V.

  • C.V.

  • C.V

  • C.V.

Saber si tindrem sort o no, no es pot predir mai. Segons l’administrador de loteria La Pastoreta de Reus, Òscar Bausà, la “sort és de qui la té, i no per a qui la busca”. I és que no hi ha res garantit, pel simple fet de jugar. El que ens mou és la il·lusió de fer-ho. Guanyar aquests premis, diu, té un vessant interessant, perquè “un premi de la loteria de Nadal no t’arriba a solucionar la vida, però sí que ajuda a tapar 'forats'; pot ser un cotxe o un habitatge, que no és pas poca cosa”. Tot i això, la majoria de premis aconseguits en el sorteig de Nadal van a parar a la compra més immediata, que és per fetes. Per tant, per fer regals. “És a dir, que la inversió de loteria va directa a la roda del consum, i és un premi que està molt repartit, i en imports petits generalment”, assenyala.

Bones perspectives

“Aquest any, tenim bones previsions, serà una bona campanya de Nadal. Tot dependrà de l’èxit o fracàs de les participacions: si hi ha un retorn del 15 o el 20%, podem dir que serà força bona. Sembla que s’ha recuperat una mica, la il·lusió. Venim d’uns anys difícils i, la loteria de Nadal esdevé tan típica com ho són els torrons. Hi ha gent que no participa en tot l’any, però que per aquestes dates ho fa, sigui amb un dècim o des d’associacions, empreses i escoles. Això també amplia el nostre públic. Si l’habitual és de mitjana edat, (i de més grans), amb les festes, el marge sempre s’amplia”, explica l’administrador de loteria La Pastoreta de Reus.

D'anècdotes i supersticions sempre n’hi ha, i a l’administració de La Pastoreta, amb una trajectòria de més de 30 anys, n’han vist de tots colors. Bausà, de la segona generació al capdavant del negoci familiar, diu que (malgrat tot) sempre hi ha coses "que et sorprenen". “Aquí t’hi pots trobar des de la persona que s’hi està mitja hora fins que ha trobat el número que vol (i fa sumes, restes i divisions a prop de la taquilla), perquè li doni una combinació determinada; fins aquella que et demana que li triïs tu el número, perquè una vegada, recorda, que els vas oferir un (que no va agafar) i va ser guanyador. Això, mai ho sabrem, són històries que t’acaben explicant, quan ja has donat premis”, recorda.

Pel que fa als números que més es demanen, hi ha el clàssic de la terminació de l’any en curs (19, en aquest cas). Els interessats volen fer coincidir el dècim amb dates d’esdeveniments importants succeïts al llarg de l’any: casaments, batejos o naixements. La resta de números que sempre tenen força acceptació són el 13, el 25 i el 17. "També hi ha números lletjos, com els que duen molts zeros. La gent els acostuma a defugir", destaca.

La capseta dels dècims

Per aquesta administració reusenca hi han passat premis importants. Bausà recorda els més mediàtics aconseguits: el del Nen, amb un segon de 23.004.600 d’euros (2008); i, un quart de Nadal (2009), amb 35.500.000 d’euros. En aquesta línia, l'administrador de loteria ens sorprèn amb una altra anècdota, la qual ens descobreix la seva filosofia de negoci: ser sempre al servei del client. "Tinc una capseta on guardo alguns dècims, que acumulo des de juliol fins al desembre, per si de cas. A nosaltres, ens agrada vendre loteria fins a l’últim dia, el 21 de desembre a la nit. El nostre horari conclou a dos quarts de 9 del vespre, aproximadament, però depenent dels números que ens quedin, acostumem a allargar l'horari”, especifica mentre mostra la cèlebre capseta.

Només l’obre si es queden sense números. “Això ve de tradició. El meu pare tenia una predilecció especial per vendre fins al darrer moment. Per tant, sempre tenim dècims guardats, ningú es pot quedar sense”, diu. Fins i tot, n’hi ha molts que s’esperen fins a l’últim moment, quan queden just tres o quatres dècims, per tal de poder comprar-ne els últims. “I, potser, han esat esperat tres quarts d’hora”, riu.

Tot aposant per les tecnologies

Preguntat sobre el futur, Bausà esmenta que, en el sector, cal apostar per les tecnologies per tal d'arribar a les franges més joves i no tancar-se a cap mena de públic. “Per llei de vida, hi ha gent que acaba desapareixent, perquè són grans. Per això, una de les sortides que potenciem és la venda en línia, a través d’una aplicació per a telèfon mòbil”, diu, tot mostrant un dels tríptics informatius, (també repartits pels prop de 300 establiments col·laboradors del territori). Així doncs, des d'aquest any, han habilitat una 'app', que es pot descarregar a través del web www.lapastoreta.com.

Tots els esforços de màrqueting i comercials van adreçats a fer visible aquesta nova modalitat, mitjançant la qual no cal moure’s de casa per comprar un dècim, perquè no s’han de fer cues i es pot realitzar a qualsevol hora. Clau important: totes les apostes es podran validar a través d’un correu electrònic de confirmació. “És una manera de modernitzar el servei. Avui, els joves han nascut amb el mòbil a la mà, i aquesta és una manera fàcil i segura de poder jugar. No remenes papers i no perds dècims. Tot es tramita via correu: tu fas una comanda, enviem verificació i reps els resultats d’aquesta al telèfon. Si guanyes, t’ingressem els diners al teu compte virtual. És a dir, les facilitats són la garantia viable del projecte”, descriu.

Tenir pàgina web també ha comportat que l’administració de loteria de La Pastoreta tingui força clientela fixa de fora la ciutat i de Catalunya localitzada. Un tret diferenciador, segons Bausà, és muntar penyes esportives. “Tenim una penya de travesses de futbol molt potent, entre el 'top 10' de l’estat. Tenim un fons de mig milió d’euros per invertir aquesta temporada i hi ha gent de tot arreu de l’estat. És una bona manera de crear la família de La Pastoreta, fer comunitat”, destaca.

Bausà recorda que el joc de la loteria es diferencia de qualsevol mena de joc de la sort. “De tots els jocs que hi ha, la loteria no té premi immediat. Per tant, la ludopatia que pugui crear és mínima. Ans al contrari passa amb un escurabutxaques. Aquí juguen a la primitiva i no saben els resultats fins a uns quants dies després. Tocarà o no tocarà? Has d’esperar i, això, il·lusiona”, conclou Bausà.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

pastoreta nadal reus loteria bausà reusdigital
pastoreta nadal reus loteria bausà reusdigital
pastoreta nadal reus loteria bausà reusdigital
pastoreta nadal reus loteria bausà reusdigital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics