Dissabte, 12 d'Octubre de 2024

Instagram s'omple d'art

Conversem amb una fotògrafa i una il·lustradora que utilitzen aquesta xarxa social per donar a conèixer les seves obres

20 de Gener de 2020, per Alba Cartanyà
  • Perfil de l'Alina Ballester a Instagram

    Cedida

Una tendència que qualsevol persona que tingui un perfil a Instagram pot constatar és que cada vegada hi ha més gent que utilitza les xarxes socials per mostrar la feina que fa. Actualment, aquests espais virtuals ja no són exclusivament d'oci, sinó que juntament amb els records de les vacances o les instantànies amb els amics, hi conviuen publicacions que tenen més a veure amb la vessant professional de l'usuari. És innegable la funció publicitària d'Instagram i podríem parlar de mil àmbits que l'aprofiten, però en aquest cas ens volem centrar en un que, malauradament, està molt poc valorat en aquesta societat: l'artístic.

La clau és la constància

Fotografies i collages és el que podem veure si entrem a @instantesdemaria, i il·lustracions, bosses i samarretes si la cerca és @alinaballester_art. Les dues artistes, la María Ramírez i l'Alina Ballester, es van iniciar a Instagram amb un compte personal i, més tard, van crear-ne un de professional. En el cas de l'Alina, va ser mentre estudiava Il·lustració a Barcelona. Per una assignatura s'havia de fer un perfil a Instagram amb l'objectiu de penjar exercicis de classe, ja que els docents tenien bon ull i veien que els blogs "ja no tiraven", recorda l'Alina.

Les dues coincideixen en afirmar que la clau resideix en la constància. "És important penjar alguna cosa sovint, posar-hi etiquetes..." explica la Maria, i l'Alina afegeix: "Has d'estar pendent, perquè si ho descuides es nota". Es tracta, doncs, de "mantenir viu" el perfil, assenyalen. Elles admeten que això es podria considerar el desavantatge, ja que per la Maria a vegades "suposa un maldecap": "A mi m'agrada penjar coses quan vull fer-ho, no quan he de fer-ho", argumenta. En aquesta línia, l'Alina recorda que abans estava amoïnada per si la 'ratllaria' la quantitat de 'm'agrada' o el de seguidors, però ara pot afirmar que no són coses que la preocupin especialment: "No faig els dibuixos per agradar, sinó que faig el que em surt i si agrada, doncs molt millor", diu.

Una xarxa 'de gent'

En aquesta línia, apunten que la part més positiva és la gran xarxa de gent que es crea. "Persones que estem juntes en aquest món artístic i que sabem el complicat que és, per això ens ajudem entre totes", comenta l'Alina. La Maria, per part seva, parla "d'intercanvi virtual d'art" i destaca també aquesta reciprocitat a la qual es refereix Ballester

L'altra cara de la moneda és que Instagram fa més tangible la precarietat laboral que patim els joves, ja que barreja feina amb oci i dilueix, encara més, la frontera entre treball i vida, com bé expressa un article d'Ofèlia Carbonell a 'Núvol'. Alhora però, democratitza la feina i la posa en mans únicament de la persona treballadora, deslligant-la d'altres compromisos, interessos o lògiques més que les vocacionals. Tot i aquesta doble moral, per a la Maria i l'Alina, Instagram és una eina molt útil, perquè permet arribar a llocs o persones que per vies convencionals potser no seria possible. És un indret infinit que et brinda l'oportunitat de "crear el teu propi llibre de presentació", conclou l'Alina.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges