Dijous, 10 d'Octubre de 2024

Zainab Fasiki inspira els futurs artistes amb una xerrada a Reus

La il·lustradora marroquina i activista pels drets de les dones ha compartit la seva experiència de vida i la seva lluita per la llibertat d'expressió

10 d'Octubre de 2024, per Paula Espelt
  • L'artivista Zainab Fasiki durant la seva xerrada a l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació a Reus

    Paula Espelt

Aquest dimecres, a l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a Reus, s'ha celebrat una conferència inspiradora amb la participació de l'il·lustradora i activista marroquina Zainab Fasiki. La trobada ha estat organitzada dins el marc del projecte 'Ciutats Defensores dels Drets Humans', que té com a objectiu promoure la defensa de les llibertats individuals a través de la cultura i l'art. Fasiki, coneguda per la seva lluita pels drets de les dones i la llibertat d'expressió, ha compartit la seva experiència personal, així com els reptes que ha afrontat al llarg de la seva carrera artística i activista al Marroc.

Nascuda a Fes el 1994, Fasiki ha destacat no només per les seves il·lustracions, sinó també pel seu activisme en la defensa dels drets de les dones en un context social i polític complicat. Tot i que va començar la seva formació acadèmica en enginyeria mecànica, la seva passió pel dibuix i la necessitat d'expressar les seves inquietuds la van portar a iniciar-se en l'art de manera autodidàctica als 15 anys. Aquest canvi de rumb va marcar el començament d'una carrera en què l'art es va convertir en una eina potent per visibilitzar les injustícies i els tabús que envolten les dones en la societat marroquina, on la censura i les restriccions socials estan molt presents.

Durant la xerrada, Fasiki ha explicat episodis clau de la seva vida personal, com el fet de créixer en una família nombrosa sent l'única dona entre cinc germans. Aquesta situació li va fer adonar-se de les desigualtats de gènere des de ben jove, especialment en l'adolescència, quan va sentir que la seva vida estava molt més controlada que la dels seus germans. "No tenia la mateixa llibertat que ells", ha dit a l'audiència, reflexionant sobre com aquesta situació va ser un catalitzador per a començar a expressar-se mitjançant el dibuix i denunciar la discriminació que patia. Aquestes primeres vivències van donar forma a la seva lluita per la igualtat i van influir profundament en la seva obra artística.

Fasiki és l'autora de 'Hsouma' ("vergonya" en àrab), un assaig gràfic que aborda els tabús sexuals i la discriminació de gènere al Marroc. El còmic tracta temes com la violència de gènere, la manca d'educació sexual i la culpabilització de les dones, temàtiques que sovint són silenciades en la societat marroquina. Amb 'Hsouma', Fasiki ha trencat el silenci sobre aquests temes i ha donat veu a moltes dones que no poden expressar-se lliurement. Aquesta obra ha tingut un gran impacte tant dins com fora del seu país, sent traduïda a diversos idiomes. Durant la xerrada, Fasiki ha anunciat emocionada que una nova edició en espanyol sortirà el novembre de 2024, fet que ampliarà encara més la difusió del seu missatge a escala internacional.

No obstant això, la seva trajectòria com a activista no ha estat exempta de dificultats. Fasiki ha rebut fortes crítiques i fins i tot amenaces per part de sectors conservadors de la societat marroquina, especialment per les seves postures a favor de la llibertat d'expressió i la secularització. Tot i aquests obstacles, no ha deixat de defensar els seus ideals i ha estat reconeguda amb nombrosos premis internacionals. Entre aquests destaca el Premi Amnistia Internacional pels Drets de la Dona el 2018 i el Premi a la Valentia al prestigiós Festival Internacional del Còmic d'Angulema el 2022. En aquest últim, Fasiki ha expressat que aquest reconeixement és especialment significatiu per a ella, ja que implica que finalment se li reconeix la seva tasca com a artista i activista al seu propi país, on sovint ha estat marginada.

A més de la seva faceta artística, Zainab Fasiki ha tingut una carrera com a enginyera mecànica. En la xerrada, ha explicat com aquesta experiència professional va influir profundament en la seva visió del món i en la seva decisió de dedicar-se plenament a l'art i l'activisme. Va relatar com va decidir deixar la seva feina després d'experimentar l'abús de poder per part d'un superior, una experiència que va reafirmar el seu compromís amb la lluita contra les estructures de poder patriarcals. Aquest episodi la va empènyer a utilitzar el còmic com una plataforma per exposar les dinàmiques de poder i control a què s'enfronten les dones, tant en l'àmbit laboral com en la vida quotidiana.

Durant la seva intervenció a Reus, Fasiki ha remarcat la importància de l'art com a mitjà per connectar amb les noves generacions. Segons ella, els seus còmics són "provocadors" perquè el seu objectiu és sacsejar consciències i fomentar un canvi de mentalitat, especialment entre els joves. "No vull només mostrar les injustícies, vull provocar que la gent es qüestioni les coses", ha dit amb determinació. Aquest enfocament provocatiu ha estat clau per generar debats i fer visibles problemes estructurals que, en molts casos, són ignorats o tabús.

Zainab Fasiki també ha abordat el seu compromís amb la secularització de la societat marroquina, un tema que ha generat molta controvèrsia al seu país. Si bé en els seus inicis com a activista es va mostrar més radical en contra de la religió, avui dia defensa un enfocament més equilibrat que promogui la separació entre religió i vida pública. "És essencial garantir que cadascú tingui la llibertat de creure o no creure, sense que això interfereixi en els drets individuals", ha afirmat, insistint en la necessitat de construir una societat on la religió no dicti les normes polítiques ni socials. Aquestes idees han estat font de crítiques constants per part dels sectors més conservadors, però Fasiki continua defensant fermament la importància d'una societat secular per garantir les llibertats individuals.

Tot i les adversitats que ha afrontat, Fasiki no s'ha deixat intimidar. "Sé que és molt difícil convèncer la gent que el canvi és possible, però no deixaré de lluitar per allò en què crec", ha afirmat amb convicció davant els joves de l'escola. La seva obra no només vol denunciar, sinó també inspirar altres dones a rebel·lar-se contra les imposicions socials i contribuir a la construcció d'un món més just i equitatiu.

Aquesta determinació també es reflecteix en la seva relació amb la seva família. Al llarg de la xerrada, Fasiki ha compartit com, en un principi, els seus pares i germans no comprenien el seu activisme, i fins i tot temien les crítiques i amenaces que rebia. No obstant això, amb el temps, van començar a veure amb altres ulls la seva lluita i avui dia se senten orgullosos d'ella. El fet que la seva obra comenci a tenir ressò internacional, amb aparicions en mitjans i la publicació dels seus llibres, ha ajudat a canviar aquesta percepció. "Els meus pares em van demanar perdó, i ara estan molt orgullosos de mi", ha revelat emocionada, destacant com aquest reconeixement familiar ha estat un dels moments més significatius del seu recorregut.

Zainab Fasiki és una de les veus més influents del panorama artístic i activista marroquí. Amb una trajectòria marcada per la valentia, la perseverança i la determinació, ha aconseguit trencar barreres i convertir-se en un referent per a moltes dones joves, tant al seu país com a escala internacional. La seva obra, basada en el còmic i la il·lustració, no només és una crítica a les estructures patriarcals, sinó també una crida a la resistència i a la necessitat de lluitar per la llibertat d'expressió i la igualtat de gènere. Els alumnes de l'escola han fet una gran quantitat de preguntes a l'artista, que s'ha mostrat propera i oberta a parlar de tots els temes. Això ha ajudat alguns alumnes a compartir problemes similars, reflectits en la seva obra, amb els quals han pogut connectar de manera profunda.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges