Dimecres, 27 de Novembre de 2024

Quan la natura s'obre pas

Gepec insta els ajuntaments a respectar el 'rewilding', el creixement de la biodiversitat per la reducció de l'activitat humana a causa del confinament

15 d'Abril de 2020, per Redacció
  • Picardia ('Cymbalaria muralis') a Torredembarra

    Joan Rion

La crisi generada per la Covid-19 ha obligat al confinament de bona part de la població mundial. Aquesta és una situació que, si bé està tenint efectes molt negatius per a la societat, ha causat també en un creixement de la biodiversitat en moltes zones a causa de la reducció o paralització de l’activitat humana. Si és probable que la nostra canalla no tingui mai més l’ocasió de veure tantes petxines a les platges o tantes flors als carrers, quina pressa hi ha per eliminar-ho tot?

Aquesta és la qüestió que es planteja el Grup d'estudi i protecció dels ecosistemes catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC), i que el col·lectiu vol transmetre als ajuntaments i a la ciutadania, "ara que per fi es comença a albirar el desconfinament a l’horitzó". L’entitat ecologista demana, d'aquesta manera, que el retorn a la vida quotidiana es realitzi "respectant la natura salvatge que s’ha obert pas aquests dies", però també que es reflexioni "envers la oportunitat mediambiental que s’ha donat enmig de l’emergència sanitària".

 

Doble objectiu

Per tot plegat, l'entitat insta ara la població que, quan acabi el confinament, fotografiï aquelles "petites mostres de natura propera que sovint les brigades municipals s’afanyen a eliminar". Els ecologistes han engegat una iniciativa a les xarxes per tal que la població hi comparteixi imatges amb l’etiqueta general '#CATrewilding', així com altres d’àmbit local (per exemple, '#REUSrewilding', en el cas de la nostra ciutat). De passada, Gepec recomana instal·lar-se l'aplicació 'PlantNet' per trobar el nom de moltes de les plantes autòctones que es podran observar quan s'acabi el confinament.

L'objectiu de la campanya és doble, segons Gepec. D'una banda, es vol "pressionar" els ajuntaments perquè esperin almenys que la població confinada (en especial aquella que, si es fa un desconfinament esglaonat, trigarà més a sortir) pugui veure "com de salvatges s'han tornat parterres i carrers abans no s'hi apliquin els tòxics herbicides". De l'altra, també es vol afavorir "un canvi de percepció entre la població perquè la biodiversitat autòctona i senzilla no s’observi com abandó o brutícia, sinó com exemples de natura amable que ens saluden i ens avisen". 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics