Dilluns, 04 de Novembre de 2024

Violència masclista durant el confinament: més atenció telefònica i menys denúncies

Es reforcen els serveis d'assessorament i ajuda en aquests moments de major vulnerabilitat

06 de Maig de 2020, per Redacció/ Alba Cartanyà
  • Imatge d'una mobilització feminista a Reus

    Cedida

Consistoris i diferents entitats d'arreu treballen per reforçar i donar a conèixer tots els canals disponibles per a les persones víctimes de violència de gènere. A causa de la situació de confinament, han disminuït les denúncies però ha augmentat fins a un 60% el nombre de consultes telefòniques. 

Campanya de difusió de l'Hora Violeta

A la ciutat de Reus, l'assemblea feminista l'Hora Violeta ha engegat una campanya de difusió per "donar visibilitat al nombre de denúncies, conscienciar sobre la gravetat de la situació i ser altaveu de les eines per combatre-ho", explica Anna Saumell. Els telèfons habilitats per la Generalitat són el 016 i el 900900120 i el 671778540 per enviar Whatsapps, i l'Institut Català de les Dones ha posat a disposició de la ciutadania de la zona de Tarragona el número 977441234. 

Des de l'organització remarquen que "la violència de gènere és un problema social" i que "tot i l'aïllament, no s'atura". Preveuen que amb el retorn a la normalitat vindrà una crisi, i puntualitzen que "afectarà especialment a les dones". També lamenten que "la majoria de tasques de la llar i de la cura dels infants recauen en les dones" i que aquesta dinàmica s'ha evidenciat durant el temps de confinament.

L'acció del consistori

L'Ajuntament de Reus, per part seva, ha ampliat la difusió dels serveis d'atenció a les víctimes de violència de la Generalitat però també municipals, com l'Oficina d'Atenció a la Víctima (OAV) i el Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD). Des del 16 de març al 30 d'abril, l'OAV i el SIAD han respost més de 400 atencions telefòniques, indiquen des del consistori. Pel que fa a les denúncies, se n'han fet 16 el mes de març i 24 a l'abril.

L'OAV atén totes les persones (menors, gent gran, dones, amb discapacitat o amb malaltia mental...) víctimes de qualsevol classe de violència. Es pot contactar amb aquest servei a través del número de telèfon mòbil 638 966 022 i del de la Guàrdia Urbana 977 010 092. El SIAD atén, informa, orienta, assessora i, si cal, deriva a serveis especialitzats a les dones, en especial a les que es troben o s'han trobat en una situació de violència de gènere. El número de telèfon mòbil habilitat per contactar amb la treballadora social d'aquest servei és el 671 051 164 i el de la psicòloga, el 606 324 284.

Canvis en la tipologia de trucades

Des del consistori reusenc han detectat un canvi en la tipologia de les trucades. Argumenten que ara per ara són més de "contenció emocional", i de preocupacions derivades de la situació d'emergència social i sanitària, i que "ha disminuït l'angoixa generada per l'agressor, ja que en la majoria de casos, arran del confinament, hi ha menys possibilitats de trobar-lo".

Tanmateix, la Guàrdia Urbana continua els seus serveis relacionats amb la violència masclista, com són el seguiment físic de les víctimes i el control de les ordres de protecció. La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, considera essencial el funcionament d'aquests serveis: "En aquests moments difícils hem de fer costat, encara més que mai, a totes les persones que viuen una situació de vulnerabilitat i les víctimes de violència, de gènere o de qualsevol altra mena, han de saber que a la nostra ciutat compten amb el suport i l'atenció d'un bon equip de professionals".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics