"S'ha de ser del poble. O, com a mínim, viure-hi". Aquest és el requisit, segons exposa el dinamitzador gastronòmic Ramon Margalef a Reusdigital.cat, per formar part de l'Associació de gourmets de Riudoms. L'entitat, constituïda farà una dècada l'any que ve, aplega amants de la cuina i la bona taula en trobades periòdiques per degustar els productes de la terra. De vegades, les cites compten fins i tot amb la presència d'un convidat rellevant, ja sigui un xef, o un productor. "És una manera de promoure la vila", assenyala.
Àpats amb un convidat
Una dotzena són els integrants de l'associació. "Hi ha hagut entrades i sortides, clar, però sempre amb la voluntat de preservar la cuina tradicional" de Riudoms, precisa Margalef. Quan hi ha d'haver una alta al grup, afegeix, l'ingrès ha de ser validat per unanimitat. En els diferents àpats que s'organitzen hi ha la figura de l'amfitrió, precisament qui pot convidar "algú de fora". Temps enrere se'ls va unir l'enòloga Sara Pérez, del celler prioratí la Venus universal.
És també l'amfitrió de les trobades l'encarregat d'escollir el menú i el maridatge amb els vins de casa nostra. L'aperitiu previ, per cert, és un vermut o una cervesa. "És en aquell moment quan la resta de components podem fer preguntes sobre el que menjarem", subratlla Margalef. Les receptes dels plats, diu, s'arxiven i recopilen, potser de cara a la futura edició en un llibre o similar. "Poden ser pròpies, d'abans o actualitzades. El que és important és que tinguin l'essència del poble", indica.
Col·laboració amb el consistori i les entitats
Més enllà dels àpats de l'Associació de gourmets de Riudoms, Margalef s'ha plantejat altres reptes i projectes. L'any 2017, posem per cas, va tirar endavant l'estudi 'Riudoms, cruïlla gastronòmica: Gaudim' per subratllar que "el nostre és un entorn privilegiat, a nivell gastronòmic" i per "aprofitar el reclam de la bona cuina" del poble i del territori de cara a explotar les seves possibilitats de promoció. "Vaig mirar de fer una anàlisi ambiciosa, i àmplia, amb la voluntat que serveixi de guia" per impulsar diverses accions des del teixit local.
A banda, Margalef és el responsable de la secció de gastronomia del Centre d'estudis riudomencs Arnau de Palomar (CERAP), on s'han impulsat tallers de cuina, monogràfics, conferències o tastos de fesols. Les activitats, matisa, tenen com a objectiu "la difusió i la promoció de la gastronomia com una part de la cultura del país". L'especialista en nutrició Jordi Salas, el 'tascaman' tarragoní Eduard Boada o la xef Carme Ruscalleda, entre altres, hi han pres part. Aquesta última, per cert, es va rendir a la coca amb recapte del poble. "Fins i tot en va servir un esdeveniment posterior que va celebrar", manifesta amb orgull, "perquè així també es fa poble".
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics