Dimarts, 30 de Juliol de 2024

Rere les formes d'Artur Aldomà

Un itinerari per redescobrir les seves escultures a la ciutat

21 de Juliol de 2020, per Marc Busquets
  • Galeria d'imatges de les estàtues d'Aldomà repartides en diversos indrets de Reus

    Marc Busquets

  • M.B.

  • M.B.

  • Cedida

  • M.B.

Historietista, dibuixant, pintor i escultor. La trajectòria d'Artur Aldomà (Reus, 1935) ha abraçat amb èxit diverses disciplines artístiques. Si bé als anys 50 i 60 la seva obra es va reflectir al paper, i en diverses publicacions estrangeres, va ser als 70 quan es va centrar en altres camps de la creació, en especial en l'escultura. A la nostra ciutat, hi llueixen diversos dels seus treballs, en un llegat que ha arribat a altres poblacions del país, com Salou o Valls, o fins i tot a Andorra. De fet, se'n compten unes tres-centes, vistes igualment en mostres i exposicions. Enguany, per cert, en fa 30 que es va presentar en societat 'Les bugaderes'

Reusencs il·lustres

Seguir la petjada artística d'Aldomà permet, de passada, evocar la grandesa de Reus i dels seus il·lustres. Ocultes en racons que de vegades creuem un cop i un altre sense observar-ne els detalls, amb pressa, algunes de les escultures subratllen fins i tot el caràcter pioner ganxet en determinats àmbits. És el cas de la promotora d'art i galerista Maria Josepa Giner (1940-1992), homenatjada a la plaça de la Patacada; o del pintor Josep Ferré Ravascall (1907-2001), conegut com 'el príncep de les roses' per la seva traça a l'hora de dibuixar-les, i també recordat per la seva mestria quan es tractava d'immortalitzar paisatges d'arreu. La seva estàtua és, precisament, a la plaça que té a Reus al seu nom. 

Cal subratllar la presència de diverses plaques fetes per Aldomà, i distribuïdes en diferents indrets de la ciutat. És el cas de la dedicada a Pere Mata (1811-1877), al passeig homònim, o de la d'homenatge al doctor Francesc Tosquelles (1912-1994), metge i psiquiatre de tarannà progressista (i catalanista) que va atendre soldats al front durant la Guerra civil i que, en un xalet confiscat amb militants del POUM, va desenvolupar les anomenades 'bases de la psicoteràpia infantil i juvenil'. La placa és a la plaça dedicada a Tosquelles, a tocar del parc de Sant Jordi. Un espai, per cert, impregnat també del talent de l'escultor ('David i ocell' pot veure's a l'accés per la Llibertat). 

Campió d'atletisme a la seva joventut, Aldomà és també l'autor de l'estàtua 'L'atleta', per al Club natació Reus Ploms; o de la cèlebre 'Gaudí adolescent', convertida en una icona turística i que en un parell d'anys arribarà a les seves dues dècades d'existència al carrer de l'Amargura. Si s'analitza uns segons l'expressió del jove geni, s'hi poden imaginar els grans petits móns en què el futur arquitecte se submergia, tot talent i creativitat. Una qualitat, aquesta, de la qual Aldomà n'ha evidenciat grans dosis en la seva obra urbana a la capital del Baix Camp. 

 

 

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

aldomà reus reusdigital estàtues
aldomà reus reusdigital estàtues
aldomà reus reusdigital estàtues
aldomà reus reusdigital estàtues

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges