Unió de Pagesos ha advertit que la collita d'avellana d'aquesta campanya es reduirà a la meitat a tot Catalunya respecte del volum d'una temporada mitjana, que oscil·la entre les 10.000 i les 11.000 tones. La raó són les fortes pluges a la primavera, sobretot al febrer i al març, que és quan pol·linitzen els fruits. A més, cal recordar que el sector encara patia els efectes de les ventades del 2018, que van fer perdre un 70% de la producció. Pel que fa a la collita de garrofa, que ja ha començat fa uns dies, el sindicat creu que serà una de les millors campanyes dels últims anys, ja que les pluges de la primavera han propiciat que els arbres s’omplin de fruits. Tot i això, els productors pateixen pels robatoris al camp.
En el cas de l'avellana, el sindicat considera que uns preus que cotitzin a l'alça poden millorar la situació dels productors, tot i que, segons apunta Unió de Pagesos, els comerciants tenen la intenció d'obrir la primera sessió de la Llotja de Reus, al setembre, amb els mateixos preus amb els que la van tancar. En el cas de la negreta, a 1,95 euros la lliura. Per al sindicat, la diferència de preus en origen entre l'avellana produïda a Catalunya i la d'Itàlia i de Turquia, els principals productors mundials, encara és molt gran. A Turquia, el preu mitjà de compra de l'organisme oficial als productors és de 2,25 euros la lliura. Per tal de millorar-ne els preus, Unió de Pagesos confia que la posada en marxa el juliol passat de l'Oficina Tècnica de l'Avellana, una eina per promocionar el sector impulsada per la Generalitat de Catalunya, serveixi perquè tant la DO Avellana de Reus com les cooperatives donin valor afegit a varietats com la negreta, com s'ha fet amb productes d'altres sectors. El sindicat té previst participar en una reunió amb els operadors del sector el 31 d'agost a la Cambra de Comerç de Reus per parlar dels mercats i dels preus.
Bones perspectives per a la garrofa
Pel que fa a la collita de garrofa, les perspectives són millors. El sindicat preveu que els preus podrien arribar a 0,60 euros el quilo, mentre que l’any passat la mitjana era de 0,50 euros el quilo, i fa tres anys se situava al voltant dels 30 cèntims. Tot i això, el problema més important que pateixen els productors de garrofa és el dels robatoris de collita, ja que és un fruit fàcil d'emportar-se i de fer caure de l'arbre. Els responsables del sindicat es van reunir el passat 11 d'agost amb els Mossos d'Esquadra i els hi van demanar que s'intensifiqués el patrullatge i la vigilància en l'època de collita.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics