Dilluns, 25 de Novembre de 2024

El Palau Ferré més compromès, en una mostra al Centre de Lectura

La sala Fortuny acull una exposició del pintor de Montblanc, lligat a Reus, en què destaquen les reproduccions de gran format dels cartells que va fer per a entitats i ONG

05 d'Octubre de 2020, per Redacció
  • La mostra es pot visitar fins al 30 d'octubre

    Cedida

El passat dijous es va inaugurar a la sala Fortuny del Centre de Lectura de Reus l’exposició 'Art i Valors de Palau Ferré', una mostra que posa de relleu la vessant més reivindicativa i compromesa del pintor (1921-200) amb els valors de la pau, la llibertat, la solidaritat, la cooperació i la defensa dels drets humans, així com el seu suport a entitats culturals. L’exposició es podrà visitar fins al 30 d’octubre.

Reproduccions de gran format

Aquesta recull reproduccions de gran format, de més de 3 metres d’alçada, dels cartells que Maties Palau Ferré va il·lustrar per donar impuls a projectes i campanyes d'entitats i ONG com Amnistia Internacional, Ayuda en Acción, la Federació catalana de Voluntariat Social i el Memorial per la Pau Josep i Liesel Vidal. També s'hi troba, posem per cas, el dibuix que l’artista va fer, l’any 1983, pel 35è aniversari de la secció de música del Centre de Lectura de Reus.

Aquest compromís del pintor amb la societat és, doncs, el fil conductor de l’exposició, comissariada pel besnebot de l’artista, l’historiador Francesc Marco-Palau. Com ja s’ha indicat abans, hi té un paper destacat el quadre de Palau Ferré que il·lustra anualment el Memorial per la Pau Josep i Liesel Vidal. Així, a cada edició del Memorial s'entrega una litografia del quadre als guardonats. En l’edició d’enguany s'ha lliurat a l’activista Ernesto Sarabia.

El centenari de l’artista

L’exposició 'Art i Valors de Palau Ferré' s’emmarca en el doble any commemoratiu al voltant del pintor montblanquí. De fet, aquest 2020 fa 20 anys de la seva defunció, i el 2021 en farà 100 del seu naixement. Així, aquests darrers mesos, s’ha publicat un assaig biogràfic al voltant de l’artista, que es reeditarà durant aquest mes d’octubre i que du per títol 'El pintor que cremava els seus quadres' (Editorial Base, 2020).

A banda, són diversos els museus que han començat a exposar pintures de Palau Ferré, com el d’història de Girona, el comarcal de la Conca de Barberà, el d’art contemporani de Vilafamés o el Museu de Reus, on s'hi mostren tres dels últims olis que va pintar l’any 1974, just abans d’abadonar aquesta tècnica per passar a unes renovades tintes xineses, plenes de color.

Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000) és un dels noms més singulars de l’art català del segle XX. Format a l’Escola superior de Belles Arts Sant Jordi de Barcelona, i amb molta relació amb la ciutat de Reus, va ser un artista influït pel cubisme picassià, per la Barcelona dels Salons d’Octubre i pels anys viscuts a París, a la dècada dels 50 i els 60. També va exposar als Estats Units. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics