Coincidint amb la inauguració de les noves instal·lacions de 'Cookinglab' i 'Showroom' de l’IRTA del Mas Bové, aquest dimecres s’ha fet el tancament institucional del Projecte d’Especialització per a la Competitivitat Territorial (PECT) Nutrisalt, que aquest desembre arriba al final del seu recorregut.
El PECT Nutrisalt és una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Reus amb la implicació dels agents d’R+D+i del territori: la Universitat Rovira i Virgili (URV), la Fundació URV, Eurecat i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA). Compta també amb la col·laboració del teixit empresarial i de diferents ajuntaments del Camp. Iniciat el 2018, Nutrisalt ha comptat amb un pressupost d’1.924.619 euros, cofinançants al 50% amb fons provinents del (PO) FEDER de Catalunya, i amb una aportació del 25% de la Diputació de Tarragona.
El PECT Nutrisalt és un projecte orientat a la transformació i dinamització del sector agroalimentari al voltant de la innovació, la salut, l’economia verda i la internacionalització que s’emmarca en la política d’especialització territorial de la regió definida al llarg de l’última dècada.
Aquestes noves instal·lacions, ubicades a les instal·lacions d’IRTA del Mas Bové a Constantí, estan concebudes perquè els professionals del sector de la restauració coneguin de prop, des de la pràctica i l’accés directe a la informació i als productes, les possibilitat d’aplicació de l’oli d’oliva verge extra i dels fruits secs a la cuina, ja sigui cuina tradicional o cuina més innovadora.
Les noves instal·lacions són la Cuina Experimental d’Olis ('cookinglab') i la corresponent Sala de Tast d’Aliments, i l’espai 'showroom', on es transferiran els resultats obtinguts, i que inclou un Centre d’Interpretació d’Oli i Cuina, una Oleoteca (col·lecció actualitzada d’olis) i una Nuciteca (col·lecció actualitzada de fruita seca) i que posa a disposició d’altres grups de recerca les mostres traçables de varietats d’aquestes espècies.
L’acte s’ha iniciat amb les paraules del representant institucional de l’IRTA a Tarragona, Joaquim Brufau, que ha assenyalat que "amb aquestes instal·lacions úniques, l’IRTA posa a disposició del sector la capacitat d’aproximar la diversitat dels nostres fruits secs i olis a la gastronomia".
L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, en la seva intervenció, ha emmarcat el paper de coordinació del PECT Nutrisalt que s’ha dut a terme des de l’Ajuntament en la “voluntat de contribuir a definir una oferta de serveis científics, tècnics i de promoció empresarial que atreguin inversions i donin suport a les empreses”.
En aquest sentit, les noves instal·lacions que des d’avui es posen a disposició del sector de la restauració responen clarament a aquest objectiu. Per la seva banda, el regidor de Salut i Ciutadania de l’Ajuntament de Reus, Òscar Subirats, ha destacat la tasca que s’ha dut a terme per acostar els principis científics que sustenten les diferents investigacions, així com els resultats assolits, entre el conjunt de la ciutadania, “d’acord amb l’objectiu del PECT Nutrisalt d’incidir en la millora de la salut de les persones, un objectiu que en darrer terme orienta les actuacions de totes les institucions que han participat en el projecte”. L’acte ha comptat també amb la presència de representants de les diferents institucions que han participat al PECT Nutrisalt.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics