Diumenge, 21 de Juliol de 2024

14-F: l'escenari postelectoral

Junqueras avança que un govern amb el PSC és 'impossible' i Illa subratlla que es presentarà a la investidura

15 de Febrer de 2021, per ACN/ Redacció
  • Junqueras, en primer terme, i Aragonès (al fons, a l'esquerra)

    ACN

Els resultats del 14-F permeten diverses interpretacions. D'entrada, el bloc independentista revalida el seu triomf i, a més, passa per primer cop de 50% dels vots emesos. No obstant això, el triomf ha estat per a un PSC que necessita ERC per formar majoria i apuntalar-la amb els Comuns. El cas és que el dibuix electoral mostra un Parlament fragmentat, en especial si la lectura la fem per costats. Els independentistes mantenen la pugna per capitalitzar el vot (la diferència entre Esquerra i Junts és d'un únic escó) i, en essència, no es tracta tan sols de negociar qui presidirà la Generalitat. Es tracta, de fet, d'esclarir quina de les estratègies s'adopta, és a dir, si s'opta per la confrontació amb l'estat o bé per la via del diàleg

Borràs no té inconvenient en fer president Aragonès

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha apel·lat a la "responsabilitat i generositat" dels partits perquè donin suport a la força independentista majoritària, en referència al seu partit. "Estem convençuts que tots els partits han d'avantposar els interessos del país als interessos particulars. Per això els hem demanat que deixin de vetar-se entre ells", ha afegit en una entrevista a 'Els Matins de TV3'. Junqueras insisteix que és "impossible" un govern amb el PSC i manté l'aposta de sumar els independentistes i els que estan a favor de l'autodeterminació i amnistia, incloent els comuns. Pel que fa a haver superat el 50% de vots independentistes, considera que ha d'ajudar de cara a la comunitat internacional i per sumar més independentistes.

La candidata de JxCat, Laura Borràs, ha assegurat que no té inconvenient perquè el cap de llista d'ERC, Pere Aragonès, sigui president de la Generalitat. "Som escrupolosament obedients al mandat de les urnes. ERC té un escó més i li correspon afrontar aquesta negociació", ha afegit en una entrevista a 'Els Matins de TV3'. Borràs ha insistit que cal fer un govern independentista com més aviat millor i ha continuat descartant els comuns de l'executiu.

Pel que fa a les bases de la relació entre JxCat i ERC a partir d'ara, ha recordat que en l'anterior legislatura JxCat tenia 2 escons més i va plantejar un govern al 50%. Borràs ha explicat que en la trucada que el passat diumenge a la nit va mantenir amb els candidats d'ERC, Pere Aragonès, i de la CUP, Dolors Sabater, es van emplaçar a posar-se a treballar avui mateix per formar govern. Respecte al fet que l'independentisme hagi superat per primera vegada el 50% dels vots en unes eleccions al Parlament, Borràs ha defensat que "ha de tenir conseqüències" i, per tant, que s'ha de fer un "govern fort independentista".

Illa manté que Catalunya 'vol passara pàgina'

El candidat del PSC, Salvador Illa, ha insistit que es presentarà a la investidura per "convicció i coherència" ja que és la força més votada de les eleccions. "Tinc l'obligació d'intentar-ho", ha afegit en una entrevista a 'Els Matins de TV3' malgrat el resultat del 14-F no li dona possibilitats perquè ERC ha descartat un pacte amb els socialistes. Per a Illa, el resultat electoral és un "suport clar" a la política de diàleg del president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

Tot i així, en una entrevista a 'El Matí de Catalunya Ràdio', ha volgut desvincular el futur dels indults del resultat de les eleccions. Illa ha avançat que parlarà amb totes els partits menys Vox per intentar ser investit president de la Generalitat. Preguntat per l'actitud d'ERC, que manté que és "impossible" un govern amb el PSC, Illa ha respost que el PSC no està pels retrets ni per "estar enrocats en el passat".

I ha afirmat que interpreta els resultats electorals com una voluntat de "passar pàgina i obrir un nou temps polític a Catalunya". "El PSC ha guanyat les eleccions. Som el centre de gravetat de la política catalana", ha defensat per després negar que sigui una "victòria agredolça". Illa ha explicat que ahir a la nit es va enviar missatges "fugaços" amb Aragonès per felicitar-se mútuament i ha assegurat que es posarà en contacte amb tots els partits menys Vox. I no ha avançat esdeveniments perquè, segons ha dit, ara està centrat en fer possible que la seva investidura prosperi.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges