L'Ajuntament de Reus és un dels actors implicats en el desenvolupament d'un projecte per a la capacitació digital de la població. Inclosa en les propostes que avala la Generalitat per comptar amb fons europeus Next Generation, la iniciativa passa per la voluntat d'implantar l'ús de les noves tecnologies per tal que els veïns assoleixin els coneixements adequats en la matèria, més en un context com l'actual, en què cada cop més tràmits i gestions s'han de fer de manera telemàtica. Igualment s'hi afegeix una línia adreçada al reciclatge professional, tot plegat per "reduir i minimitzar" l'impacte de l'escletxa digital, segons s'apunta a la memòria descriptiva de la proposta 'Capacitació i talent digital per al segle XXI'. A banda del consistori de la capital del Baix Camp, altres administracions involucrades són les quatre diputacions, els ajuntaments d'Amposta i Igualada i el Consell comarcal de la Ribera d'Ebre. De tirar endavant, la partida pressupostària prevista de en el primer any seria de 9,36 milions d'euros i, la total, de 65,3.
'Autonomia digital ciutadana' ja en marxa
En declaracions a Reusdigital.cat, la regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, Montserrat Flores, exposa que el consistori ja treballa accions com l'anomenada 'Autonomia digital ciutadana'. "Cal entendre que la dimensió digital ja forma part de les nostres vides, i que no pas és una qüestió accessòria o de luxe", subratlla. D'aquesta manera, la iniciativa gira al voltant dels equips (materials i aparells electrònics), la connectivitat i la capacitat de saber-los utilitzar. Parlem, en tot cas, de tenir uns mínims coneixements d'ús. "Poden ser coses tan simples com fer anar el telèfon per treure'n profit, o saber fer anar un ordinador", precisa. Però es tracta d'un projecte complex (i d'aquí que compti amb la complicitat de tants agents, tals com la URV) perquè s'aposta per formar les persones tot tenint en compte "necessitats concretes" en funció dels perfils dels individus.
"Necessitem que la ciutadania sigui hàbil en l'àmbit digital" per combatre la ja esmentada escletxa digital, fenomen que crea "desigualtat social", segons Flores, així com manca d'oportunitats per a aquells veïns sense les competències adequades en aquest camp. "Per tant, el que volem és posar l'accent en el component social de la tecnologia, en el factor cohesionador que pot tenir", manifesta la regidora. En aquest sentit, una de les primeres línies del programa 'Autonomia digital ciutadana' va ser l'establiment d'una convocatòria (de l'any passat, i a punt de resoldre's) per a la concessió d'equipaments informàtics als veïns. Un cop se'ls assignin, rebran la formació pertinent a través dels cursos ACTIC de la Generalitat. Sobre això, Flores assenyala que amb tot és "necessària" una estratègia formativa "en clau de país, més àmplia i envolvent", un dels motius pels quals s'ha concebut el projecte que podria comptar amb els fons europeus.
La iniciativa 'Capacitació i talent digital per al segle XXI' s’estructura en diferents eixos, entre els quals el Pla Dona TIC. Sobre aquest, Flores indica que és la Generalitat qui el va posar en marxa temps enrere, entre altres raons per "visibilitzar" el talent femení en l'àmbit digital i en entorns professionals poc proclius a la presència de dones. En aquesta línia, la regidora avança que si l'aposta de futur és "transversal" i suma altres ens, des de l'Ajuntament "estudiaríem com ser-hi". "Una eina concreta de país, en aquest camp, s'ajustaria perfectament al nostre Pla d'igualtat" en l'educació i altres àrees d'activitat, conclou Flores.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics