Dimarts, 19 de Novembre de 2024

Salou vol museïtzar el jaciment de la Cella i demanarà fons a l'Estat

06 d'Agost de 2021, per
  • Una imatge del grup de recerca de la URV, a la zona dels treballs

    ACN

El grup de recerca Gresepia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha finalitzat aquest divendres una nova campanya d'excavacions al jaciment de la Cella, situat al Cap Salou (Tarragonès).

L'Ajuntament de Salou pretén museïtzar l'espai per convertir-lo en un "producte turístic" a través de fons del govern cental. L'alcalde Pere Granados ha explicat que l'objectiu és donar a conèixer el passat del municipi, "molt desconegut".

La proposta s'inclou en el projecte Un passeig per la història de Salou, per divulgar els vestigis de la població, de la prehistòria fins a l'època moderna, i que es vincularà al Camí de Ronda. Si s'aconsegueix finançament, el batlle preveu que el projecte sigui una realitat en un període de tres anys.

Durant els darrers quatre anys, el consistori ha destinat una partida anual de 4.000 euros al jaciment de la Cella per fer front als costos de les campanyes d'excavació i treballs de recerca. Paral·lelament, mitjançant fons d'inversions, l'Ajuntament ha utilitzat uns 30.000 euros per garantir la recerca d'aquest patrimoni històric. Més enllà de les ajudes que demanaran properament a l'Estat espanyol, Salou comptarà l'any vinent amb una subvenció de la Generalitat per valor de 17.500 euros que serviran per la campanya de consolidació del jaciment i fer-lo visitable. També s'instal·laran planells informatius inclosos en la ruta dels ibers de Catalunya.

Onze anys d'excavacions al jaciment de la Cella

Les excavacions arqueològiques al jaciment de la Cella van iniciar-se fa onze anys i aquest divendres s'ha posat fi a una nova campanya d'una setmana de durada. En aquest període, la Universitat Rovira i Virgili ha aprofitat per dur a terme un curs d'arqueologia dirigit a alumnes de grau d'Història i d'Història de l'Art i Arqueologia. Una quinzena d'integrants del grup han treballat en una de les cases que formen part del jaciment. "Una de les singularitats és que són molt grans, d'uns 100 metres quadrats", ha apuntat el professor d'Història Antiga i Arqueologia de la URV, Jordi Diloli.

Segons els arqueòlegs, el poblat fou habitat entre els anys 400 i 250 aC i va ser abandonat pacíficament per causes desconegudes. Diloli ha destacat que les troballes fetes recentment han permès confirmar que al poblat hi van conviure diverses comunitats, com ara grecs, cartaginesos i ibers. A la vegada, també s'han trobat evidències de carrers on hi hauria hagut trànsit rodat amb carros que refermen "la potencialitat comercial" de la Cella, tal com ha destacat Diloli. El jaciment de la Cella es troba en un turó elevat del Cap Salou, en terrenys municipals i alhora, de l'Autoritat Portuària.

Als anys 70, es va construir una pedrera a la zona per realitzar l'ampliació del Port de Tarragona, unes accions que, segons Diloli, "van destruir part del jaciment per l'extracció de pedra". Actualment, la zona està delimitada però encara no s'ha excavat del tot i caldrien 60.000 euros per realitzar més campanyes. Gresepia ha assegurat que mantenen "molt bones relacions" amb l'Autoritat Portuària, però que "no participa com nosaltres voldríem en l'excavació". L'alcalde Pere Granados ha admès que l'Autoritat Portuària "ha fet un canvi d'actitud i està col·laborant en l'execució del Camí de Ronda, els miradors i la recuperació de trinxeres", però insisteix que caldria "un canvi més profund" davant el "dany irreparable" al patrimoni històric i natural que ha provocat a la zona del jaciment.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics