Dilluns, 16 de Setembre de 2024

Es destapa la conxorxa entre els organitzadors i Societat Civil Catalana en els Jocs Mediterranis

02 de Setembre de 2021, per
  • Cerimònia inaugural dels Jocs Mediterranis

    Adrià Costa

El 22 de juny de l'any 2018, el dia de la cerimònia d'inauguració dels Jocs Mediterranis de Tarragona, el Nou Estadi es va vestir de gala. Aproximadament un centenar de persones convocades pels CDR protestaven des de la Vall de l'Arrabassada per l'arribada anunciada de Felip VI. Aquests observaven sorpresos que no tan sols els Mossos d'Esquadra no els deixessin accedir a les proximitats del camp sinó que sí que tinguessin l'accés autoritzat altres manifestants, això sí, de signe contrari.

Amb tot tipus de simbologia a favor de la unitat d'Espanya, mica en mica anaven circulant diverses persones, algunes d'elles de reconeguda militància en organitzacions i partits espanyolistes i d'extrema dreta del Camp de Tarragona. Finalment, aquesta seria una petita demostració del que es veuria ja a l'interior del camp, amb un descens d'un paracaigudista amb la bandera espanyola que va ser àmpliament criticat per tan sols produir-se uns mesos després del referèndum de l'1 d'octubre de 2017.

Finalment, el mitjà Porta Enrere ha pogut confirmar que en tota aquesta celebració política hi va haver la col·laboració indispensable del Comitè Olímpic Espanyol (COE), de Societat Civil Catalana (SCC) i del mateix govern municipal -llavors liderat pel PSC-, a través de la Fundació.

En un moment en què sense pandèmia els aforaments per als equipaments esportius eren els màxims permesos, Tarragona 2018 va destacar per l'escassa venda d'entrades i sembla que això també va succeir per la cerimònia d'inauguració, un dels actes més importants de qualsevol esdeveniment esportiu.
 

Cerimònia inaugural dels Jocs Mediterranis Foto: Adrià Costa


El 17 de maig d'aquell 2018 es van posar a la venda a través de Ticketmaster les entrades de l'acte, però el cas és que més de la meitat ja havien estat repartides entre espònsors i altres agents implicats en l'organització. Finalment, el periodista Rafa Marrasé ha pogut confirmar el que ja era evident el mateix dia 22 de juny i que el Govern de la Generalitat mateix va denunciar públicament: que s'havia organitzat una escenografia per demostrar que a Catalunya hi continuava havent un ampli i estès sentiment de pertinença a Espanya.

A la ciutat, més que no pas aquest aspecte d'identitat nacional, el que es va destacar i va ser motiu de crítica va ser l'escassa presència d'elements locals representatius del Camp de Tarragona o de la capital en la cerimònia. Si bé les colles castelleres van descartar la seva participació, tampoc no hi va haver cap altre element del Seguici ni altres entitats que poguessin aportar un toc folklòric a la cita esportiva.

Així, doncs, Societat Civil Catalana va repartir entre els membres d'entitats pròximes a l'espanyolisme fins a 749 entrades des de l'entresòl de la Casa de Aragón, ubicada al carrer Pau del Protectorat. En total, es van gastar 29.690 euros per assegurar que la benvinguda al rei espanyol fos amable. Algunes d'elles es van adquirir abans del mateix 17 de maig, és a dir, en un torn que estava reservat als espònsors i institucions, mentre que la resta es van anar comprant en dies successius, fins al dia 21 de juny, en tot moment assumint un tracte preferencial concedit per l'organització.

A banda del COE i de la Fundació, en l'operació hi podrien estar implicades empreses com CaixaBank i Telefónica, malgrat que davant les evidències documentals han preferit (en la línia de l'anterior responsable dels Jocs, Javier Villamayor, ara assessor del Partit Socialista) no intervenir públicament sobre aquest afer.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges